Sindicaliștii se împotrivesc modificărilor propuse în legea privind regimul străinilor în R.Moldova

  • 14 Aprilie 2017 15:17
Sindicaliștii se împotrivesc modificărilor propuse în legea privind regimul străinilor în R.Moldova

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) consideră inacceptabile unele propuneri ale Guvernului ce vizează accesul străinilor pe piața forței de muncă din Republica Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, într-o scrisoare adresată Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, sindicaliștii susțin că proiectul de lege are un caracter discriminatoriu atât pentru salariați, cât și pentru angajatorii autohtoni.

Sindicaliștii argumentează că, "atâta timp cât lipsesc unele stimulente reale pentru investițiile antreprenorilor-rezidenți ai Republicii Moldova, nu trebuie acordate drepturi privilegiate investitorilor străini, iar crearea de la 4 până la 50 de locuri de muncă este nesemnificativă pentru a obține permis de ședere de la 2 la 8 ani".

"Mai mult decât atât, este necesar ca una din condiții pentru obținerea permisului de ședere să fie angajarea cetățenilor țării noastre, pentru pregătirea profesională a cărora se fac cheltuieli considerabile din bugetul public național. Concomitent, CNSM constată că proiectul stabilește pentru lucrătorii străini înalt calificați salarii minime mult mai mari (5 salarii medii prognozate pe economie), față de cele achitate salariaților, cetățeni ai Republicii Moldova", se arată în comunicatul CNSM.

Sindicaliștii mai accentuează că un șir de prevederi propuse în proiect "nu corespund legislației naționale și au un caracter ambiguu, cum ar fi cele referitoare la lucrătorii detașați și motivele de desfacere a contractului individual de muncă".

Totodată, CNSM constată că "propunerile de modificare la Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, prin care se stabilește că străinul este considerat investitor doar prin procurarea a 5% din valoarea capitalului social/acțiunilor unei întreprinderi, sunt de neconceput".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău