Sindicaliștii propun instituirea vacanței de Anul Nou

  • 22 Februarie 2020 14:30
Sindicaliștii propun instituirea vacanței de Anul Nou

Salariații ar putea beneficia de o vacanță de Anul Nou, în perioada 31 decembrie-2 ianuarie. Zilele libere ar putea să fie incluse în Codul Muncii la propunerea Confederației Naționale a Sindicatelor. De asemenea, sindicatele propun completarea Codului Muncii cu încă o zi liberă, 1 iunie, când este marcată Ziua internațională a ocrotirii copilului.

Potrivit CNSM, vacanța de Anul Nou le va permite salariaților să dedice mai mult timp familiei, sănătății, îndeletnicirilor preferate, ceea ce le va îmbunătăți sănătatea, le va ridica moralul, le va ajuta să abordeze ulterior mai energic și mai eficient sarcinile profesionale.

Cât privește Ziua internațională a ocrotirii copilului (1 iunie), încă în 2016, deputații au decis să o includă în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova, dar așa și nu a fost completat Codul Muncii cu această dată.

Alte modificări propuse de sindicate se referă la procedura de concediere în cazul reducerii statelor de personal. Solicitat de IPN, șeful Departamentului juridic al CNSM, Eugeniu Covrig, a declarat că propunerea ține de extinderea, de la două la trei luni, a termenului de preavizare despre concediere a persoanelor care se apropie de vârsta de pensionare sau a persoanelor cu dizabilități. Extinderea termenului le-ar acorda acestor persoane mai mult timp ca să-și găsească un nou loc de muncă.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău