Simpozion la Chișinău în cadrul unui program al NATO
-
05 Iunie 2013 17:58
Oportunități pentru proiecte menite să sporească securitatea Republicii Moldova în contextul provocărilor de tip nou sunt analizate în cadrul unui simpozion ce se desfășoară în aceste zile la Chișinău.
Conferința organizată la Chișinău urmărește să promoveze în mediul academic autohton Programul Alianței Nord-Atlantice Știință pentru Pace și Securitate.
În prezent asistăm la provocări netradiționale la adresa securității globale, a menționat reprezentantul Alianței Nord-Atlantice, Michael Gaul, consultant în cadrul programului Știință pentru Pace și Securitate. Acum distrugerea economiei unui stat nu se mai face ca pe vremuri cu ajutorul tancurilor, ci prin atacuri cibernetice, acte de terorism sau arme de distrugere în masă, susține Michael Gaul.
De la lansarea programului în Republica Moldova, în 1994, oamenii de știință moldoveni au participat la aproximativ 70 de proiecte. Prin intermediul unui proiect s-a reușit reambalarea și depozitarea a peste 3.250 tone de produse chimice alterate. De asemenea, în 2007 a fost creat un laborator modern pentru testarea produselor agricole și a chimicalelor. Un alt proiect a vizat armonizarea reducerii riscului seismic în zona Vrancea. Vicepreședintele Academiei de Ștință a Moldovei, Ion Tighineanu.
Programul NATO Ștință pentru Pace și Securitate, creat în 1958, este un mecanism de cooperare și dialog științific între savanți și cercetători din cele 28 de state membre, dar și din alte 48 de state partenere, printre care și Republica Moldova.