Simpatizanții fostului partid Șor au protestat la Comrat, cerând Adunării Populare să aprobe de urgență componența noului Comitet Executiv. Unii deputați locali cer respectarea normelor legale

  • 31 Iulie 2023 14:25
Simpatizanții fostului partid Șor au protestat la Comrat, cerând Adunării Populare să aprobe de urgență componența noului Comitet Executiv. Unii deputați locali cer respectarea normelor legale

Mai mulți simpatizanți ai fostului Partid Șor au manifestat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Comrat, cerând Adunării Populare, adică legislativului local, să aprobe de urgență componența noului Comitet Executiv. Mai mulți reprezentanți ai Adunării Populare, inclusiv președintele Dmitri Konstantinov, au declarat că decizia cu privire la noua componență a Comitetului Executiv, un fel de guvern al regiunii autonome găgăuze, trebuie examinată fără grabă, respectând procedurile prevăzute de lege, transmite Radio Chișinău.

Aprobarea noii componențe a Comitetului Executiv pare să fi provocat un conflict între simpatizanții noului bașcan Evghenia Guțul, care a candidat pe listele fostului Partid Șor, și mai mulți reprezentanți ai Adunării Populare, adică a legislativului local.

Pe 28 iulie, mai mulți simpatizanți ai fostului Partid Șor au manifestat la Comrat, cerând Adunării Populare să aprobe de urgență componența noului Comitet Executiv. În noua componență ar acestuia ar urma să intre, între alții și primarul de la Orhei, Pavel Verejanu, un fruntaș al fostului Partid Șor, precum și fostul deputat comunist Boris Golovin.

Președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, a declarat că Adunarea are la dispoziție 70 de zile ca să aprobe componența noului executiv de la Comrat. 

Un alt deputat, Vladimir Kîssa, a cerut ca procedura prevăzută de lege să fie respectată întocmai, astfel încât decizia Adunării Populare să nu fie anulată ulterior de către instanța judecătorească.

Procedura prevede, între altele, că membrii Comitetului Executiv trebuie să cunoască limba găgăuză.

Și analistul politic Nicole Negru consideră că procedura de învestire a noii componențe a Comitetului Executiv de la Comrat a fost încălcată, fiind făcută publică de la ecranul televizorului de către oligarhul fugar, Ilan Șor, condamnat recent în absență la 15 ani de închisoare pentru furtul miliardului. Or, ea trebuie anunțată de către bașcanul Evghenia Guțul, a precizat Nicolae Negru. 

 „Încălcările de legislație sunt atât de flagrante, încât și Dmitri Constantinov nu le poate ignora. El încearcă nici să nu-l supere pe Șor de care pare să fie dependent, dar nici nu poate să supere pe ceilalți deputați, unii dintre ei fiind simpatizanți ai socialiștilor, iar socialiștii au făcut o declarație prin care se opun ca Șor să preia puterea în autonomia Găgăuză. Cum vor evolua lucrurile vom vedea, dar ne aflăm într-un moment culminant și deznodământul poate surveni în orice zi”, a spus Nicolae Negru.

Scandalul legat de noua componență a Comitetului Executiv are loc pe fundalul unui conflict fără precedent între Partidul Socialiștilor, care controlează o parte importantă din Adunarea Populară, și echipa noului bașcan Evghenia Guțul, aleasă din partea fostului Partid Șor. Zilele trecute, Partidul Socialiștilor l-a acuzat pe Ilan Șor, numindu-l „fugar condamnat”, de folosirea unui partid clonă, într-un proces masiv de corupere și cumpărare a membrilor PSRM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău