Simbolurile ungurești și secuiești au fost interzise prin judecată la Miercurea Ciuc, chiar și în Primărie

  • 22 Decembrie 2018 14:31
Simbolurile ungurești și secuiești au fost interzise prin judecată la Miercurea Ciuc, chiar și în Primărie

În conformitate cu o sentință a Tribunalului Harghita, simbolurile maghiare și secuiești, respectiv stema orașului, nu pot fi prezente nici pe bannerele din sala de ședință a Primăriei Miercurea Ciuc, potrivit cotidianul maghiar transilvănean "Krónika", citat de Rador

Prin sentința de primă instanță pronunțată în urma acțiunii formulate de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), specializată în procesele intentate împotriva inscripțiilor și simbolurilor maghiare, Tribunalul a dispus ca primarul orașului Miercurea Ciuc să înlăture din sala de ședință bannerele pe care se regăsesc drapelul Ungariei, drapelul secuiesc și stema orașului.

Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 zile de la data comunicării. În luna noiembrie 2016, Primăria Miercurea Ciuc a fost obligată să înlăture din sala de ședință drapelul maghiar, cel secuiesc și cel al orașului, tot în urma unei acțiuni formulate de către ADEC.

La scurt timp, primarul Róbert Ráduly a expus simbolurile interzise de către autorități pe niște bannere de tip roll-up în sala de ședință.

În noua sa acțiune, ADEC a apreciat că primarul din Miercurea Ciuc a recurs la trucuri pentru a nu își îndeplini obligațiile care decurg din sentința definitivă anterioară și că „a plasat în mod ilegal anumite simboluri într-o instituție publică a statului român”. În consecință, ADEC a invocat spiritul legii și a solicitat înlăturarea bannerelor.

Conform portalului instanțelor de judecată, ADEC a intentat peste 160 de procese unor primării și instituții publice din Secuime, contestând utilizarea drapelelor maghiare și secuiești, respectiv a unor inscripții în limba maghiară.

ADEC a câștigat majoritatea proceselor, menționează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău