Siegfried Mureșan: Va trebui să extindem capacitățile de energie peste Prut, între România și R. Moldova. UE va sprijini financiar și aceste proiecte

  • 29 Noiembrie 2022 18:15
Siegfried Mureșan: Va trebui să extindem capacitățile de energie peste Prut, între România și R. Moldova. UE va sprijini financiar și aceste proiecte

„Uniunea Europeană și România va continua să ajute R. Moldova să depășească criza energetică, a declarat parlamentarul european Siegfried Mureșan. Într-un interviu pentru presa de la Chișinău, acordat la Parlamentul European cu ocazia vernisării expoziției „Drumul european al Republicii Moldova”, oficialul a subliniat că R. Moldova va beneficia și de mecanismul european de achiziție și stocare a gazelor.

Uniunea Europeană ajută R. Moldova cu tot ceea ce poate pentru depășirea crizei energetice, a subliniat pa eurodeputatul Siegfried Mureșan, Președintele Delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova.

„Chiar la începutul crizei, anul trecut, 135 de milioane de euro sprijin financiar pentru sectorul energetic. Mai mult decât atât, deja de anul trecut, Comisia Europeană a ajutat Republica Moldova cu expertiză tehnică, pentru ca Republica Moldova să dezvolte capacitați proprii de achiziție de gaz din surse alternative. Acest sistem de achiziție a fost pus la punct, a fost testat, Republica Moldova a achiziționat deja gaz, bilateral, din alte surse, și are stocuri de gaz în momentul de față. După reducerea furnizării de gaz din partea Federației Ruse, România ajută cu tot ce poate, atât pe partea de gaz, cât și pe partea de energie electrică și vom continua să facem acest lucru. Dacă Republica Moldova va avea nevoie de gaz adițional, are capacitățile pentru a cumpăra de pe piețele internaționale. Știm că prețul mare este un obstacol, tocmai de aceea Comisia Europeană a asigurat resursele financiare. Cele 250 de milioane de euro, în evaluarea Comisiei Europene sunt suficiente pentru ca Republica Moldova să treacă peste iarnă, a declarat Siegfried Mureșan.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, Republica Moldova va beneficia și de mecanismul european de achiziție și stocare în comun a gazelor.

„Vom porni în sfârșit mecanismul european de achiziție și stocare la comun a gazelor, mecanism deschis R. Moldova, Ucrainei și Georgiei. Și R. Moldova deja și-a anunțat participarea la acest mecanism. Adică, ai pe scurt – vom procura gaz la comun, vom stoca la comun și-l vom pune la dispoziția statelor care au nevoie, atunci când au nevoie. Deci, R. Moldova și prin acest mecanism va putea fi ajutată. Va trebui să extindem capacitățile de energie peste Prut, între România și R. Moldova, atât gaz, cât și energie electrică, și la nord și la sud. Asta durează un pic, UE va sprijini inclusiv financiar și aceste proiecte-cheie”, a precizat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a mai spus că, pentru siguranța Uniunii Europene, R. Moldova este la fel de importantă ca și Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău