Siegfried Mureşan: Toate fondurile UE care urmează să fie accesate de Republica Moldova vor implica şi programul Green Deal (TVR)

  • 16 Februarie 17:35
Siegfried Mureşan: Toate fondurile UE care urmează să fie accesate de Republica Moldova vor implica şi programul Green Deal (TVR)

Raportorul Parlamentului European privind finanţarea Pactului Ecologic European (Green Deal), Siegfried Mureşan a vorbit într-un interviu pentru TVR MOLDOVA despre noul proiect UE, despre finanţări şi perspectivele pentru Republica Moldova de a accesa fonduri pentru protecţia mediului.

Siegfried Mureşan spune că este o decizie la nivelul Uniunii Europene de a lansa un program care se numeşte Pactul Ecologic European (Green Deal European). De fapt în acest proiect se vor include toate programele Uniunii Europene de protecţie a mediului, în care se vor pune la dispoziţie fonduri pentru investiţii în surse noi de energie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetic pentru reducerea emisiilor de CO2. 

„Situaţia trebuie privită atât la nivel macro cât şi micro. Da trebuie să încurajăm întreaga planeta se reducă emisiile de CO2; dar aceasta nu înseamnă că trebuie să încurajăm acest proces şi la nivel local. Dacă la Chişinău sau Bucureşti reuşim să reducem emisiile de CO2, să aducem autoturisme ecologice, să redresăm eficienţa energetica este clar că oamenii vor avea o calitate a vieţii şi a aerului mai bună”,

Făcând referință la Republica Moldova, care este un stat asociat UE fiind membru al Parteneriatului Estic, Siegfried Mureşan explică cum va fi aplicat şi la nivelul Chişinăului acest proiect Green Deal.

„Republica Moldova nefiind la moment în UE, Bruxelles-ul nu-i va putea impune noi obiective pe mediu. Un lucru însă este clar, din noul buget al UE, toate fondurile europene pe care Republica Moldova le cunoaşte, unele dintre ele le-a accesat deja, o alta parte  se vor referi la protecţia mediului şi acest lucru este important de cunoscut şi la Chişinău, astfel vorbim despre investiţii în mai multe surse de energie regenerabilă, staţii de încărcare a autoturismelor electrice, reabilitări termice a clădirilor ş.a. În următoarele luni se va negocia ce fonduri va primi Republica Moldova în următorii şapte ani, dar este clar că proiectele ce vizează mediul înconjurător vor fi printre cele mai solicitate. Am fost de exemplu la şcoli în Republica Moldova unde am văzut central pe biomasă instalate de UE şi copiii au condiţii decente de învăţare. Deja constatăm că UE a făcut investiţii în acest domeniu în Republica Moldova.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chişinău
-7 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:0,5 m/s
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău