Siegfried Mureșan: Toate fondurile UE care urmează să fie accesate de Republica Moldova vor implica și programul Green Deal (TVR)

  • 16 Februarie 2020 17:35
Siegfried Mureșan: Toate fondurile UE care urmează să fie accesate de Republica Moldova vor implica și programul Green Deal (TVR)

Raportorul Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European (Green Deal), Siegfried Mureșan a vorbit într-un interviu pentru TVR MOLDOVA despre noul proiect UE, despre finanțări și perspectivele pentru Republica Moldova de a accesa fonduri pentru protecția mediului.

Siegfried Mureșan spune că este o decizie la nivelul Uniunii Europene de a lansa un program care se numește Pactul Ecologic European (Green Deal European). De fapt în acest proiect se vor include toate programele Uniunii Europene de protecție a mediului, în care se vor pune la dispoziție fonduri pentru investiții în surse noi de energie pentru îmbunătățirea eficienței energetic pentru reducerea emisiilor de CO2. 

„Situația trebuie privită atât la nivel macro cât și micro. Da trebuie să încurajăm întreaga planeta se reducă emisiile de CO2; dar aceasta nu înseamnă că trebuie să încurajăm acest proces și la nivel local. Dacă la Chișinău sau București reușim să reducem emisiile de CO2, să aducem autoturisme ecologice, să redresăm eficiența energetica este clar că oamenii vor avea o calitate a vieții și a aerului mai bună”,

Făcând referință la Republica Moldova, care este un stat asociat UE fiind membru al Parteneriatului Estic, Siegfried Mureșan explică cum va fi aplicat și la nivelul Chișinăului acest proiect Green Deal.

„Republica Moldova nefiind la moment în UE, Bruxelles-ul nu-i va putea impune noi obiective pe mediu. Un lucru însă este clar, din noul buget al UE, toate fondurile europene pe care Republica Moldova le cunoaște, unele dintre ele le-a accesat deja, o alta parte  se vor referi la protecția mediului și acest lucru este important de cunoscut și la Chișinău, astfel vorbim despre investiții în mai multe surse de energie regenerabilă, stații de încărcare a autoturismelor electrice, reabilitări termice a clădirilor ș.a. În următoarele luni se va negocia ce fonduri va primi Republica Moldova în următorii șapte ani, dar este clar că proiectele ce vizează mediul înconjurător vor fi printre cele mai solicitate. Am fost de exemplu la școli în Republica Moldova unde am văzut central pe biomasă instalate de UE și copiii au condiții decente de învățare. Deja constatăm că UE a făcut investiții în acest domeniu în Republica Moldova.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău