Siegfried Mureșan: Presiunea asupra CC riscă să izoleze R.Moldova pe plan internațional

  • 07 Mai 2020 14:59
Siegfried Mureșan: Presiunea asupra CC riscă să izoleze R.Moldova pe plan internațional

Presiunea politică asupra Curții Constituționale riscă să izoleze Moldova pe plan internațional. Parlamentul European nu va rămâne doar un observator la astfel de încălcări constituționale și se va asigura că sprijinul actual și viitor pentru Moldova va fi reevaluat. Declarația a fost făcută de președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, Siegfried Mureșan, citat de IPN.

Potrivit europarlamentarului, Uniunea Europeană urmărește cum Curtea Constituțională a Republicii Moldova este supusă unei presiuni enorme pentru a emite un verdict în favoarea unui împrumut rusesc în data de 7 mai. Pe măsură ce independența Curții Constituționale este în pericol, trebuie susținută necondiționat.

Siegfried Mureșan menționează că UE urmărește modul în care judecătorii Curții Constituționale sunt hărțuiți, șantajați sau defăimați. „Nimeni, nici un președinte, nici un prim-ministru sau un partid de guvernământ nu poate obliga Curtea să urmeze ordine politice în locul legii supreme”, a spus europarlamentarul.

Potrivit lui, Uniunea Europeană urmărește cum „coloana vertebrală” a unei justiții independente – Procuratura, Centrul Național Anticorupție – este inactivă sau chiar „dă o mână de ajutor autorităților actuale” pentru a transforma independența Curții Constituționale într-o parodie.

„Atacul asupra Curții Constituționale este deplorabil și de neacceptat. Disperarea președintelui Dodon și a PSRM de a-i împovăra pe cetățenii Republicii Moldova cu un împrumut rusesc nesigur doar pentru a-și asigura victoria la următoarele alegeri a depășit orice limită. Eforturile politizării Curții Constituționale a Republicii Moldova vor avea consecințe negative asupra relațiilor dintre UE și Moldova”, a declarat președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova.

Acum o zi, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, s-a adresat Comisiei de la Veneția, Parlamentului European, Consiliului Europei și întregului corp diplomatic acreditat în Moldova, menționând că actualmente, „se atestă o situație extrem de complicată, de natură să afecteze activitatea Curții Constituționale”. Potrivit președintei Curții, situația tensionată, creată artificial în jurul instanței, afectează funcționalitatea statului de drept în Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău