Siegfried Mureșan | Dacă vin pro-rușii la putere, negocierile de aderare la UE se vor bloca instantaneu. Oamenii decid dacă vor să meargă înainte, spre Europa, sau dacă vor să ne blocăm

  • 04 Martie 08:39
Siegfried Mureșan | Dacă vin pro-rușii la putere, negocierile de aderare la UE se vor bloca instantaneu. Oamenii decid dacă vor să meargă înainte, spre Europa, sau dacă vor să ne blocăm

În perioada 1-2 martie, eurodeputatul Siegfried Mureșan, care este și președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, s-a aflat la Chișinău, împreună cu Nicolae Ciucă, președintele Senatului României. În cadrul unui interviu pentru Jurnal.md, Mureșan a explicat cum una dintre cele mai sărace țări de pe continent a devenit candidată la aderare și ce se va întâmpla cu parcursul nostru european în cazul în care, la următoarele alegeri, puterea în R. Moldova va fi preluată de partidele pro-ruse.

Siegfried Mureșan afirmă că România este alături de R. Moldova, că o va sprijini cu tot ce poate și va rămâne principalul susținător al R. Moldova la nivelul Uniunii Europene. 

„Uniunea Europeană este un proiect de pace, bazat pe reguli și valori comune, pe justiție, pe stat de drept, pe unitate și solidaritate. Este un proiect în care omul de rând este ajutat. UE nu este un proiect contabilicesc și nu va gândi niciodată că unele țări europene sunt mai bogate, iar R. Moldova este mai puțin bogată și va trebui ajutată. Dacă R. Moldova are nevoie de ajutor, UE o va ajuta, punct. Mai mult, acum se înțelege în sfârșit și faptul că R. Moldova este foarte importantă pentru securitatea Uniunii EuropenePentru a trăi în siguranță în interiorul granițelor UE, trebuie să fim înconjurați în vecinătatea noastră imediată de țări sigure și stabile. De aceea a ajuta R. Moldova este corect și necesar atât pentru cetățenii R. Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană însăși, a spus Siegfried Mureșan într-un interviu pentru Jurnal.md

Întrebat ce crede despre reforma justiției în Republica Moldova și de ce dosarele de rezonanță nu sunt duse la capăt, ci doar se mediatizează reținerea demnitarilor care apoi sunt eliberați, Mureșan a spus că reforma justiției în R. Moldova a fost blocată aproape 30 de ani de guvernările anterioare și că nici după furtul miliardului, acestea nu au făcut absolut nimic.

„Acum vedem că actuala guvernare pro-europeană mișcă în sfârșit lucrurile. Minuni peste noapte nu se pot face, dar progresele înregistrare în ultimii doi ani sunt mai mari decât oricând. Primul pas este să existe instituții judecătorești funcționale, cu procurori și judecători liberi, puternici și independenți, care să nu fie controlați, manipulați. Și acest pas tocmai se înfăptuiește în R. Moldova. După procesele de pre-vetting și vetting, odată ce instituțiile vor fi puse pe picioare, vor apărea și rezultatele”, afirmă eurodeputatul.

Mureșan afirmă că alegerile prezidențiale din acest an și cele parlamentare din anul următor sunt importante pentru continuarea pe aceeași direcție, începută în ultimii doi ani.

„Cred că, în patru ani, am putea avea progrese atât de mari, încât lucrurile să nu mai poată fi întoarse. Totul depinde de viteza de reformă din R. Moldova, dacă autoritățile se mișcă rapid și implementează reforme. Atunci cred că R. Moldova poate deveni stat membru al UE în următorii ani. Vreau să vă spun că UE este hotărâtă să primească R. Moldova în rândurile sale și că, în ultimii doi ani, am reușit să facem progrese cu R. Moldova cu o viteză mult mai mare decât s-au făcut cu România, Polonia, Cehia, Ungaria. R. Moldova a depus cerere de aderare în martie 2022, în iunie i s-a acordat statutul de stat candidat, iar, în decembrie 2023, s-a decis deja începerea negocierilor de aderare. Mai puțin de doi ani, pe când în România acest proces a durat aproape cinci ani. Dacă guvernarea rămâne pro-europeană și reformele continuă a fi implementate” a spus Mureșan.

Întrebat ce crede despre evoluția lucrurilor în cazul în care se va schimba guvernarea și vor veni la putere partide pro-ruse, eurodeputatul este de părere că Republica Moldova își va schimbă direcția și atunci Uniunii Europene îi va fi foarte greu să o ajute.

„Regulile europene nu permit să ajutăm o guvernare în care nu există încredere, care promite să facă reforme, dar de fapt face oligarhie. În ultimii doi ani, de la începutul războiului, UE a ajutat R. Moldova foarte mult. Peste 800 de mii de cetățeni ai R. Moldova au primit compensări pentru facturile mari la energie, care au fost bani veniți gratuit din fonduri europene. Dacă R. Moldova nu ar fi avut o guvernare pro-europeană, în care partenerii internaționali să aibă încredere, atunci ar fi fost mult mai greu de depășit aceste situații de criză”, spune politicianul.

Siegfried Mureșan crede că, dacă vin pro-rușii la putere, negocierile de aderare la UE se vor bloca instantaneu. 

„Se poate pierde și statutul. Cu siguranță, dacă vin pro-rușii la putere, negocierile de aderare la UE se vor bloca instantaneu. Nu ne dorim acest lucru și nu cred că se va întâmpla. Cred că majoritatea oamenilor din R. Moldova au înțeles beneficiile apropierii de UE și sunt convins că R. Moldova va merge pe direcția europeană și după următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare. Dar puterea este la oameni, ei decid dacă vor să meargă înainte, spre Europa, sau dacă vor să ne blocăm”, a mai spus Mureșan.

Întrebat câtă încredere are în primarul Ion Ceban, care se declară proeuropean, deși anterior a făcut parte din partide pro-ruse, Siegried Mureșan a spus că toți partenerii de dezvoltare evaluează politicienii în funcție de ceea ce fac, nu în funcție de ceea ce spun, iar un om politic, care a fost cu socialiștii în trecut va fi întotdeauna cu pro-rușii, indiferent ce declară. Partenerii în care UE are încredere sunt cei care fac ceea ce spun, care dovedesc prin fapte și reforme că sunt pro-europeni.

Siegfried Mureșan mai afirmă că referendumul inițiat de Maia Sandu privind aderarea la UE este o inițiativă foarte bună, care va confirma pentru toată lumea și pentru totdeauna că majoritatea oamenilor din R. Moldova își dorește calea europeană. Sunt convins că cei care sunt împotriva UE, chiar dacă sunt gălăgioși, reprezintă doar o minoritate.

Întrebat despre ce se va întâpmpla în cazul în care referendumul va eșua, politicianul a spus că nu crede întru-un astfel de scenariu.

La ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare, oamenii au ales calea modernizării R. Moldova și au văzut în ultimii doi ani care sunt avantajele. Cred că ei înțeleg că R. Moldova izolată, singură, cu pro-rușii aici, ar fi trecut mult mai greu peste toate situațiile de criză. Deci, sunt convins că acest referendum va fi un succes”, a mai spus politicianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău