Siegfried Mureșan: Acordul cu FMI deschide calea unei noi asistențe financiare din partea UE

  • 01 Decembrie 2021 10:01
Siegfried Mureșan: Acordul cu FMI deschide calea unei noi asistențe financiare din partea UE

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan spune că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență financiară pentru Republica Moldova. Oficialul a evitat să spună despre ce sumă este vorba, însă a menționat că acordarea acestor bani este condiționată de semnarea unui nou program cu Fondul Monetar Internațional. Potrivit oficialului de la Bruxelles, semnarea unui nou acord cu FMI reprezintă o garanție a stabilității politice de la Chișinău, notează IPN.

Siegfried Mureșan a menționat că Uniunea Europeană analizează concluziile experților FMI în cazul Republicii Moldova, iar semnarea unui nou program de asistență cu instituția financiară va atrage după sine fonduri și din partea Uniunii Europene. Banii ar putea fi acordați în calitate de suport bugetar.

„Acordul cu FMI reprezintă un certificat de încredere economică. Este un certificat care atestă că FMI, cu toți economiștii săi, are încredere că din punct de vedere economic și social, Republica Moldova merge în direcția potrivită, este atrăgătoare pentru investitori și există stabilitate politică. Este un certificat de bună-purtare politică și economică. Acest acord atrage după sine investiții, potențial de dezvoltare economică”, a spus Siegfried Mureșan, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Siegfried Mureșan a menționat că dacă Republica Moldova obține noul program cu FMI până la sfârșitul acestui an, în 2022 ar putea fi debursați și banii din partea Uniunii Europene.

„La nivelul UE s-a agreat că după ce va exista un acord cu FMI, vom lua și noi deciziile privind sporirea asistenței macrofinanciare în perioada următoare. În funcție de acest acord cu FMI, vă încurajez să așteptați, pentru că există toate motivele ca să primiți un pachet de asistență macrofinanciară, suport bugetar de la nivelul Comisiei Europene, prezentat, probabil, în următoarele săptămâni. Asistența este propusă de Comisia Europeană, ea trebuie ulterior aprobată de Consiliul Uniunii Europene și de noi, în Parlamentul European. Sper să reușim să aprobăm cât mai repede, astfel încât în prima parte a anului următor să vină și această asistență”, a mai spus europarlamentarul român.

Republica Moldova și experții Fondului Monetar Internațional au agreat un nou program de asistență financiară în valoare de 564 de milioane de dolari. Noul program cu FMI este convenit pentru o perioadă de 3 ani. Prima tranșă de 81 de milioane de dolari ar putea veni în Republica Moldova până la sfârșitul acestui an, după ce acordul va fi aprobat de consiliul de directori ai FMI.

Deputatul european Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova, se află într-o vizită de lucru la Chișinău, alături de o delegație din Parlamentul European, cu ocazia celei de-a zecea reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova (PAC). Reuniunea PAC ce se va desfășura joi, 2 decembrie, fiind prima reuniune în format fizic de la începutul pandemiei de COVID19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău