Siegfried Mureșan: „Alegerile anticipate în Republica Moldova reprezintă singura cale spre o majoritate parlamentară care să susțină un guvern al reformelor

  • 28 Aprilie 2021 18:23
Siegfried Mureșan: „Alegerile anticipate în Republica Moldova reprezintă singura cale spre o majoritate parlamentară care să susțină un guvern al reformelor

„Alegerile anticipate în Republica Moldova reprezintă singura cale spre o majoritate parlamentară care să susțină un guvern al reformelor”, afirmă europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova.

„Astăzi, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a luat o decizie foarte importantă, decizie care deschide drumul spre alegerile parlamentare anticipate. Curtea Constituțională a decis că aprobarea stării de urgență s-a făcut cu încălcarea mai multor norme constituționale și legale. Odată ridicată starea de urgență, pot fi demarate procedurile pentru alegeri anticipate”, se arată într-o declarație a europarlamentarului.

El a subliniat că cetățenii Republicii Moldova au transmis clar la ultimele alegeri prezidențiale că vor reforme, modernizare, justiție independentă, respectarea statului de drept și apropierea de Uniunea Europeană. Totodată, a acuzat actuala majoritate parlamentară de la Chișinău, formată în jurul lui Igor Dodon, că „acționează netransparent, atacă statul de drept și refuză să susțină un guvern reformator, proeuropean, pro-justiție și pro-stat de drept”.

„Reformele în Republica Moldova sunt absolut necesare și sunt în interesul oamenilor. Am văzut în ultimul an în care Republica Moldova a fost puternic lovită de pandemia de COVID-19 că instituțiile nereformate au gestionat cu dificultate pandemia, iar cel mai mult au avut de suferit oamenii.

Inclusiv beneficiile din partea Uniunii Europene sunt condiționate de implementarea reformelor. Cea de-a doua tranșă, de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro aprobată anul trecut va fi virată Republicii Moldova de Comisia Europeană doar în schimbul implementării reformelor. Or, vedem că actuala majoritate parlamentară refuză să susțină reformele, iar acest lucru blochează sprijinul dinspre Uniunea Europeană.

Republica Moldova nu poate să mai întârzie cu implementarea reformelor pe care oamenii le așteaptă de la liderii politici și pe care Republica Moldova și le-a asumat în schimbul sprijinului din partea Uniunii Europene. Aceste reforme pot fi implementate doar de un guvern susținut de o nouă majoritate parlamentară, iar această nouă majoritate parlamentară poate fi obținută doar prin alegeri anticipate”, se subliniază în declarația lui Siegfried Mureșan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău