Sic!: Ce știa Dorin Chirtoacă despre schema parcărilor cu plată?

  • 04 Mai 2017 20:18
Sic!: Ce știa Dorin Chirtoacă despre schema parcărilor cu plată?

La o săptămână după reținerea viceprimarului capitalei Nistor Grozavu și a altor șase persoane în dosarul parcărilor cu plată, primarul Dorin Chirtoacă susține că nu a știut despre faptul că viceprimarul a semnat contractul de parteneriat public-privat (PPP) cu firma EME Parkleitsystem fără avizul Consiliului municipal Chișinău.

Autorii unui nou articol Sic! au încercat să înțeleagă cât de plauzibilă este această afirmație și în ce circumstanțe ea ar fi posibilă.

În octombrie 2014, CMC a adoptat o decizie cu privire la aprobarea Studiului privind strategia de parcare în municipiul Chișinău”. Peste un an, prin dispoziția primarului a fost decisă convocarea CMC pentru data de 10 decembrie. În ordinea de zi a ședinței edilul include și proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea contractului de PPP dintre Primăria Chișinău și EME Parkleitsystem privind amenajarea și organizarea parcărilor cu plată”. 3 decembrie este data la care a fost semnat contractul de PPP dintre Primăria Chișinău și EME Parkleitsystem. Din partea Primăriei semnează Nistor Grozavu. Pe 10 decembrie, primarul Chirtoacă decide, fără multe explicații, retragerea de pe ordinea de zi a ședinței CMC a proiectului de decizie în cauză și, de atunci, contractul nu a mai ajuns în CMC.

La începutul anului 2016, activistul Adrian Filat depune la cancelaria Primăriei o cerere prealabilă de chemare în judecată pe numele lui Dorin Chirtoacă, în care îl atenționează că semnarea contractului este ilegală fără avizul prealabil al CMC. Ulterior, fracțiunea PSRM din CMC depune o altă cerere prealabilă, adresată lui Dorin Chirtoacă, în care cere anularea contractului semnat, dar și a concursului de selectare a operatorului privat. În aprilie 2016 activiștii Victor Chironda și Adrian Filat susțin o conferință de presă în care acuză Primăria Chișinău de organizarea frauduloasă a proiectului parcărilor cu plată și explică detaliile schemei. Pe 23 februarie a anului curent, Proiectul „Regulamentului de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată în municipiul Chișinău” apare pe ordinea de zi a ședinței CMC. Proiectul este respins, iar consilierii municipali și activiștii civici bat alarma și anunță că aceasta este o nouă tentativă a primăriei de a legifera contractul de PPP cu EME Parkleitsystem.

Pe 25 aprilie, viceprimarul Nistor Grozavu este escortat la CNA, în calitate de bănuit. Funcționarul este suspectat de depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul parcărilor cu plată, fiind reținut pentru 72 de ore. În aceeași zi, pe același dosar, este reținut șeful Direcției transport a primăriei, Igor Gamrețchi, și alte cinci persoane.

Autorii articolului menționează că Dorin Chirtoacă nu poate afirma că nu cunoștea nimic despre proiect sau despre contractul de PPP cu compania EME Parkleitsystem, pentru că a confirmat în mai multe emisiuni și interviuri că îi cunoaște și a discutat cu ei. Respectiv, putea să facă cunoștință cu „oamenii vii din Europa” doar după ce Comisia a decis selectarea operatorului. Adică începând cu data de 4 octombrie 2015, când a introdus în ordinea de zi a CMC proiectul de decizie privind avizarea contractului.

Concluzia autorilor Sic! este că Dorin Chirtoacă știa despre proiectul parcărilor cu plată și despre compania EME Parkleitsystem. Mai mult, știa că Nistor Grozavu a semnat contractul fără avizul CMC.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău