Și-au amânat protestele, dar nu renunță la revendicări. Agricultorii cer 3.000 de lei/ha
-
05 Octombrie 2020 17:25
Situația culturilor agricole din grupa a doua, afectate de secetă, este mult mai gravă decât în cazul cerealelor din grupa întâi. În aceste condiții, agricultorii, care au amânat acțiunea de protest planificată, cer ajutor de la stat să le fie acordate subvenții de cel puțin trei mii de lei pentru un hectar. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către un grup de agricultori într-o conferință de presă la IPN.
Ion Plămădeală, agricultor, a declarat că pe 5 octombrie era planificată reluarea protestelor agricultorilor. Însă, aceștia au decis să amâne protestul, întrucât a plouat și trebuie să facă lucrări în câmp, atât timp cât pământul are umiditate. Potrivit lui, între timp au avut loc discuții cu ministrul agriculturii.
Agricultorul spune că și el, și colegii lui, se simt prost atunci când guvernanții motivează că nu sunt bani pentru această ramură și că aceștia nu pot fi luați de la pensionari, pedagogi, medici etc. Însă, potrivit lui, nu trebuie să fie contrapusă o pătură socială cu alta. „Agricultorii sunt rădăcinile copacului care face fruct. Este baza economiei acestui stat. Și dacă nu o să avem grijă de sectorul agrar, nu o să avem nici industrie de prelucrare, nici comerț și nici multe alte chestii. De asta agricultura este pilonul de bază și trebuie să o tratăm ca pe un segment de bază al economiei. Nu există țări bogate sau țări sărace, ci sunt țări bine administrate și țări prost administrate”, a notat Ion Plămădeală.
Andrei Dînga, agricultor, a spus că se lucrează în grabă pentru a semăna cât este umiditate, după ploile recente. Protestul este planificat pentru a bate la ușa guvernanților, a le vorbi despre situația critică a agricultorilor. A fost aprobat acel regulament pentru prima grupă de cereale, însă 70% din culturi sunt din grupa a doua și impactul asupra lor a fost mult mai sever decât în cazul grâului, de exemplu. Cât despre revendicările înaintate în luna august, mai puțin de 30% din ele s-au acceptat.
Agricultorii mici și mijlocii se plâng p probleme cu furnizorii și au ajuns să fie chemați în judecată. Schimbarea legislației privind situațiile de forță majoră nu se aplică așa cum ar trebui.
Pe lângă trei mii de lei per hectar, agricultorii cer restituirea accizelor la motorină, care, potrivit lor, este o practică normală în Uniunea Europeană și ar trebui preluată.
Sergiu Ștefanco, agricultor, susține că situația creată este și rezultatul secetei, dar și al incompetenței celor care au fost în ultimii ani la guvernare. Deși o parte din agricultori au ridicat subvențiile pentru prima grupă de cereale, o problemă rămân listele suplimentare, pentru că au fost evaluate greșit pagubele, au fost întoarse dosarele sau în acestea nu a fost inclusă mazărea, secara. Și mecanismul de restituire a TVA este anevoios, spune agricultorul. Potrivit lui, chiar și contabilii și cei de la FISC au multe neclarități.