Și-a angajat fiul jurist, a închiriat automobilul fiicei, a luat decizii în favoarea unui SRL. Doi directori de instituții publice și un consilier municipal, constatați cu conflicte de interese

  • 18 Februarie 2022 16:43
Și-a angajat fiul jurist, a închiriat automobilul fiicei, a luat decizii în favoarea unui SRL. Doi directori de instituții publice și un consilier municipal, constatați cu conflicte de interese

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflcitelor de interese pe numele directorului Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Tehnică „Intehagro”, directorul întreprinderii municipal  ,,Direcția de Producție Gospodăriei Locative-Comunală Edineț” și a unui consilier municipal din orașul Edineț.

Potrivit ANI, în primul caz, directorul Inspectoratului de Stat „Intehagro” a admis un conflict de interese în raport cu fiul său. Subiectul deține funcția de director al instituției publice din anul 1999. În anul 2015, acesta și-a angajat fiul în calitate de jurist prin cumul în cadrul Inspectoratului, funcție pe care deținut-o până în 2019. Iar, toate actele de angajare au fost semnate chiar de către subiect. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit că acesta se află la prima abatere de la legea specială a ANI, luând decizia de a aplica o sancțiune contravenționale pentru nedeclararea și nesoluționarea acestui conflict de interese.

Directorul întreprinderii municipale ,,Direcția de Producție Gospodăriei Locative-Comunală Edineț” a săvârșit mai multe conflicte de interese în perioada 2018 – 2020  în raport cu  fiica și ginerele. În calitate de director a întreprinderii a închiriat de la fiica sa un automobil de model Nissan Premiera în interes de serviciu. Potrivit contractului semnat cu fiica, întreprinderea s-a obligat să achite cheltuielile de combustibil și reparații curente ale autoturismului.  În privința ginerelui, care activa în cadrul întreprinderii, și ulterior i-a devenit rudă, subiectul a  semnat mai multe acte administrative. În ambele situații, directorul nu a declarat conflictele de interese și nici nu a așteptat  o soluție. Totuși, inspectorul de integritate nu va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică, deoarece încălcările nu au adus un prejudiciu național.

Consilierul municipal din Edineț a participat în cadrul unei ședințe a Consiliului municipal unde s-a examinat un demers al unui SRL, al cărui fondator unic este SA ”MoldovaGaz”. Acesta este deține și calitatea de administrator al unui alt SRL, fondatorul căruia figureaza același SA ”Moldova Gaz”. În demers, s- a solicit un teren pentru a construi o stație peco. În cadrul ședinței din 18 iunie 2021, Consiliul municipal Edineț a examinat acest demers, la care a participat și acest consilier municipal.  În soluționarea acestui demers, consilierul având un interes personal ce rezultă din relația cu SA ”Moldovagaz”, trebuia să se abțină de la procedură și să declarare conflictul de interese. Pe acest caz, inspectorul a aplicat o avertizare, deoarece subiectul este la prima abatere, iar încălcarea nu a adus un prejudiciu grav.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău