Și Bulgaria a anunțat că oprește vaccinarea cu AstraZeneca

  • 12 Martie 2021 15:47
Și Bulgaria a anunțat că oprește vaccinarea cu AstraZeneca

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat vineri suspendarea imunizării populației împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca, la o zi după decizii similare din Danemarca, Islanda și Norvegia pe fondul unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP, citată de Agerpres si Digi24.ro

 

„Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa”, a precizat Borisov, citat într-un comunicat, prin care cere o declarație „în scris” din partea autorității europene de reglementare.

Potrivit premierului bulgar, EMA nu a formulat „un diagnostic clar”.

EMA a transmis joi că țările europene pot folosi în continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca și de Universitatea Oxford.

Poziția comisiei de securitate „este că avantajele vaccinului continuă să depășească riscurile sale și că vaccinul poate fi administrat în continuare cât timp ancheta asupra cazurilor de tromboză este în desfășurare”, a scris EMA într-un comunicat.

„Nu există în prezent niciun indiciu conform căruia vaccinarea a produs aceste condiții, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin”, a adăugat EMA.

Danemarca, Norvegia și Islanda au suspendat temporar joi folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZenenca, din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienți care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinați.

Alte țări, de exemplu Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul său utilizarea lotului respectiv, în timp ce Thailanda a amânat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare.

Decizia guvernului de la Sofia survine în contextul în care Bulgaria este printre țările din UE cu cel mai mic procent de populație vaccinat, adică 3,9%, reprezentând numai 270.000 de persoane, conform datelor compilate de AFP.

Vaccinul AstraZeneca a fost administrat până acum întregii populații, fără restricții. „Nu a fost semnalat niciun efect indezirabil în afara celor descrise de fabricant în prospect”, au precizat autoritățile sanitare din Bulgaria.

Campania continuă pentru moment cu celelalte două vaccinuri disponibile, Pfizer-BioNTech și Moderna, au adăugat autoritățile.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău