SHOW la Comrat | Irina Vlah, (re)inaugurată bașkan al Găgăuziei, cu Dodon, Greceanîi, Sandu și oficialități ruse. La final, concert cu Sofia Rotaru (FOTO/VIDEO)

  • 20 Iulie 12:55
SHOW la Comrat | Irina Vlah, (re)inaugurată bașkan al Găgăuziei, cu Dodon, Greceanîi, Sandu și oficialități ruse. La final, concert cu Sofia Rotaru (FOTO/VIDEO)

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, realeasă cu peste 90% de voturi pentru al doilea mandat, în cadrul unui scrutin contestat, a depus aseară jurământul într-un eveniment public, organizat în centrul Comratului, la care a participat conducerea de vârf a Republicii Moldova, dar și oficiali străini, în special din Rusia.

Ședința specială a Adunării Populare a Găgăuziei, la care au fost prezentate rezultatele oficiale ale alegerilor a fost organizată în centrul Comratului, potrivit presei din regiune fiind prezente și câteva mii de persoane.

La eveniment au participat președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, șefa Legislativului Zinaida Greceanîii, dar și oficiali străini, inclusiv vicepreședinta Dumei de Stat a Rusiei Olga Epifanova și președintele Comitetului Consiliului Federației pentru afaceri externe, Constantin Kosaciov.

Într-un lung discurs susținut preponderent în limba rusă, dar care a conținut și câteva fraze în limbile română și găgăuză, Irina Vlah le-a mulțumit tuturor susținătorilor săi și și-a reiterat prioritățile, inclusiv stimularea revenirii în regiune a locuitorilor Găgăuziei plecați peste hotare.

Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au lăudat activitatea Irinei Vlah în primul mandat și s-au pronunțat pentru fortificarea relațiilor dintre Chișinău și Comrat, iar Maia Sandu a vorbit despre necesitatea luptei cu corupția și a stabilirii prerogativelor autonomiei și și-a exprimat disponibilitatea de a colabora în privința unui program de dezvoltare a limbii și culturii găgăuze.

După partea oficială a evenimentului a urmat un concert în care a evoluat inclusiv interpreta Sofia Rotaru.

Irina Vlah, în vârstă de 45 de ani, a obținut aproape 92% la alegerile pentru funcția de bașcan, fiind aleasă pentru al doilea mandat. Rezultatele alegerilor au fost contestate de societatea civilă dar și de un contracandidat al acesteia. Potrivit rezultatelor oficiale, la scrutin au participat 50,34% din alegători, dar la mai multe secții de votare a fost prelungit procesul de vot, chiar dacă pe parcursul zilei prezența la alegeri a fost una redusă.

Sursa FOTO/VIDEO: Gagauznfo.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
25,98 °C
cer senin
Umiditate:39 %
Vint:3,6 m/s
Thu
24 °C
Fri
24 °C
Sat
25 °C
Sun
24 °C
Mon
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău