Sforăitul sau somnolența reprezintă simptome ale unor boli grave

  • 19 Februarie 2015 19:38
Sforăitul sau somnolența reprezintă simptome ale unor boli grave

Prima conferință medicală dedicată somnologiei a început, la 19 februarie, la Chișinău, la care participă specialiști din Republica Moldova și din România.

Medicii atrag atenția asupra dereglărilor somnului, precum sforăitul sau somnolența în timpul zilei, pe care multe persoane tind să le ignore. Acestea reprezintă simptome ale unor boli grave, care au deseori efecte letale, spun specialiștii.

La nivel mondial, 5-6 la sută din populație suferă de sindromul de apnee în somn, maladie al cărui simptom principal este sforăitul. Cei mai mulți care suferă de această boală sunt vârstnicii, persoanele obeze și, totodată, maladia prevalează la bărbați.

În Republica Moldova nu există statistici în această privință, pentru că oamenii nu atrag suficientă atenție dereglărilor, dar și pentru că nu există specialiști în domeniu, spune Alexandru Corlățeanu, conferențiar universitar la Catedra Pneumologie, de la Universitatea de Medicină ”Nicolae Testimițanu”.

”Acest sforăit pare un simptom banal, dar prezintă risc pentru viața pacienților. Risc crescut de moarte subită în timpul somnului, de ictus, de infarct miocardic acut, de diabet zaharat. Din păcate, nici pacienții, nici comunitatea medicală nu atrag atenția. Prin intermediul conferinței, vrem să sensibilizăm opinia publică și comunitatea medicală”, a declarat Alexandru Corlățeanu.

O altă dereglare este somnolența pe timp de zi, foarte periculoasă mai ales în cazul șoferilor sau al piloților de avioane. O cercetare la nivel european arăta în 2011 că România se situa pe locul al 10-lea în ceea ce privește adormitul la volan și pe locul al 5-lea, după numărul de accidente cauzate de somnolența la volan. Anul trecut a fost adoptată și o directivă europeană, reieșind din aceste riscuri, a menționat Oana Deleanu, membru al Societății Române de Pneumologie.

”Această directivă, la 1 iulie 2014, trebuie implementată în toate țările Uniunii Europene până la 31 decembrie 2015, privind modificare legislației rutiere care include sindromul de apnee în somn pe lista afecțiunilor care, dacă sunt netratate, necontrolate, nu îți mai poți reînnoi sau obține carnetul de conducere”, a declarat Oana Deleanu.

Tratamentul acestei maladii constă în utilizarea unor aparate de respirat, pe timp de noapte, care sunt, însă, relativ costisitoare, prețul urcând până la 1000 de euro. Companiile producătoare oferă și posibilitatea de cumpărare în rate sau de închiriere. Totodată, acum doi ani, la Institutul de Pneumologie ”Chiril Draganiuc”din Chișinău a fost achiziționat echipament special pentru investigarea acestor dereglări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău