Sfaturile nutriționistului referitor la masa de Paști

  • 26 Aprilie 2019 10:54
Sfaturile nutriționistului referitor la masa de Paști Antena 1

Masa de Paști trebuie să fie cumpătată. Pentru a evita supraalimentația în perioada sărbătorilor pascale, ar fi bine ca până la 40% din farfuria cu mâncare să conțină bucate din carne, iar 60% – legume.

Pentru o bună digestie este recomandat un pahar de vin roșu sec, fructe, iar între mese e necesar să se facă o pauză de câteva ore. Nutriționistul Sergiu Munteanu a spus, solicitat de IPN, că bucatele primei mese din ziua de Paști trebuie să fie într-o cantitate foarte mică, doar pentru gustare.

Potrivit nutriționistului, persoanele care au ținut post ar trebui sa revină treptat la alimentația normala. După primele gustări, organismul va fi mai pregătit să asimileze bucatele din carne. Ca organismul să nu se streseze din cauza unei cantități mari de produse de origine animală, sunt recomandate produse care facilitează digestia: fie un pahar de vin roșu sec sau fructele care au asemenea proprietăți. Este vorba de ananas, grepfrut sau kivi. „Dacă în alimentație combinăm alimentele date, organismul va digera mâncarea mai ușor”, a spus nutriționistul.

Sergiu Munteanu mai spune că în zilele de sărbători nu trebuie de exagerat cu bucatele din carne, pentru a evita șocul asupra stomacului, pancreasului, ficatului și a altor organe ale sistemului digestiv. „Dacă ați venit de la biserică, mâncați câte puțin din ceea ce este sfințit. După o anumită perioadă se poate de consumat carne într-o cantitate mai mare, dacă vor fi folosite și elementele pentru digestie. Din toată masa mare care este pregătită pentru Paști, puteți să gustați câte puțin din fiecare, nu este o restricție, doar că trebuie să fie combinate cu legumele. Legumele să fie produsele principale, nu carnea sub diferite forme”, recomandă nutriționistul.

Dacă nu se vor respecta aceste câteva reguli de bază, nutriționistul atenționează că în primul rând vor avea de suferit cei care au ținut post, persoanele care, pe lângă post, au mai ținut și vinerea neagră sau seacă, când practic nu au mâncat nimic, iar organismul chiar s-a relaxat în privința digestiei alimentelor. Este vorba și de persoanele care au afecțiuni ale tactului gastro-intestinal, cum sunt gastrita cronică, hepatita cronică, colecistita cronică sau pancreatita cronică.

Nutriționistul mai susține că este foarte nocivă, pentru ficat și pancreas, combinația de carne sub diferite feluri cu băuturile alcoolice. De aceea băuturile alcoolice trebuie să fie limitate. Este de preferat să fie prezent pe masa de sărbătoare vinul roșu sec. Persoanele care sunt la regim alimentar, din cauza problemelor de sănătate, trebuie să nu consume bucate prăjite, cu sare, zahăr sau grăsimi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău