Sfaturi pentru diabetici

  • 13 Noiembrie 2014 13:35
Sfaturi pentru diabetici

Vineri, 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, boală care nu înseamnă lipsa totală de desert.

Dar diabeticii trebuie să țină sub control variațiile nivelului de zahăr din timpul zilei și să își supravegheze greutatea pe termen lung, așa încât regimul alimentar are o importanță covârșitoare, informează Agerpres.

Scopul este adoptarea unei alimentații cât mai sănătoase. 'Este ușor să cedezi comodității cuptorului cu microunde, numai că felurile de mâncare semipreparate sunt prea grase și prea sărate', afirmă în Metronews Magali Baudot, dietetician-nutriționist la Pitie-Salpetriere din Paris, autoare alături de Sophie Brissaud de rețete pentru pacienți diabetici. Prin urmare, este preferabil ca diabeticii să își gătească acasă și o pot face fără să își piardă ore întregi în bucătărie.

Se știe că grăsimea dă un gust mai bun mâncării. 'Dacă mâncați totul fiert și fără grăsime, nu are gust. Așa că schimbați-vă obiceiurile culinare. Puneți mai puțin unt pe pâine dimineața și optați pentru uleiuri vegetale în loc de grăsimi animale. Pentru ca mâncarea să fie în continuare bună, nu eliminați grăsimile, ci reduceți-le la jumătate', îi sfătuiește Magali Baudot pe diabetici. Se pot adăuga și alte condimente în afară de sare și piper.

Regula de bază este că niciun aliment nu este interzis, nici chiar dulciurile: 'O mică tartă cu căpșuni nu a reprezentat niciodată un pericol pentru diabet și nici nu a dus la kilograme în plus. Diabetul este o boală cronică și nu se poate ține un regim sever toată viața. El presupune schimbarea regimului alimentar, este un mod de viață.

Mesele diabeticilor trebuie să fie echilibrate, bolnavii abținându-se să ronțăie câte ceva și să bea băuturi îndulcite. Sucurile de fructe fac să crească mult glicemia. Un măr echivalează cu patru bucăți de zahăr cubic, iar pentru a obține un litru de suc trebuie presate câteva mere bune. 'Trebuie să vă obișnuiți să beți apă. Nu suntem făcuți din 60-70% suc de fructe, ci din apă', încheie Magali Baudot 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău