SFATURI | 15 alimente: benefice sau de evitat pe stomacul gol. Ce trebuie să mănânci

  • 29 Noiembrie 2016 07:31
SFATURI | 15 alimente: benefice sau de evitat pe stomacul gol. Ce trebuie să mănânci

Micul dejun este un ritual zilnic pentru cei mai mulți dintre noi și credem că știm care sunt alimentele benefice pentru un mic dejun adecvat. Cu toate acestea, deși anumite alimente sunt sănătoase, nu toate sunt bune pentru a fi consumate pe stomacul gol. Iată câteva produse de evitat, dar și alternativele lor care asigură un început de zi optim, sănătos și gustos, potrivit theheartysoul.com.

1. NU: Iaurtul – Deși bogat în proteine și calciu, acesta conține bacterii lactice. Când excesul de acid clorhidric din stomac interacționează cu aceste bacterii, ele sunt distruse și astfel efectele benefice ale iaurtului sunt diminuate drastic.

2. DA: Fulgii de ovăz - Aceștia crează un strat protector în jurul mucoasei stomacului care previne ca acidul clorhidric să erodeze stomacul. Ovăzul conține fibre solubile, care micșorează nivelul de colesterol și îmbunătățește digestia și metabolizarea mineralelor vitale, a proteinelor și a carbohidraților. De asemenea, ovăzul conferă sațietate pe o perioadă mai lungă decât iaurtul.

3. NU: Roșiile – Deși roșiile au un gust excelent în omletă, acestea conțin un nivel ridicat de acid tanic, ducând astfel la creșterea acidității din stomac. Un nivel crescut de aciditate poate duce la ulcer gastric. 

4. DA: Ouăle - Sunt foarte sățioase și sănătoase la micul dejun. Fie că optați pentru omletă, ochiuri, ouă fierte sau ouă pe apă, consumul de ouă poate ajuta la reducerea caloriilor.

5. NU: Bananele – Cu toate că sunt considerate un mic dejun sănătos, mai ales în smoothie-uri, consumul unei banane pe stomacul gol poate duce la creșterea bruscă a nivelului de magneziu în sânge, ceea ce poate avea efecte negative asupra inimii și a sistemului circulator.

6. DA: Afinele – Sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe de pe planetă, au puține calorii și au multiple beneficii în îmbunătățirea memoriei, a tensiunii arteriale, a circulației și a metabolismului. Beneficiile sunt și mai mari atunci când afinele sunt consumate la micul dejun. Afinele pot fi consumate cu ovăz, într-o salată de fructe sau simple.

7. NU: Citricele – Bogate în acid citric, portocalele, lămâile, grepfruturi, lime-urile pot cauza aciditate crescută și gastrită și ulcer gastric când sunt consumate pe stomacul gol.

8. DA: Pepenele roșu este o alternativă excelentă pentru cei care poftesc la fructe sănătoase la micul dejun. Consumul de pepene roșu pe stomacul gol hidratează și are efecte benefice asupra sănătății ochilor și a inimii datorită nivelului crescut de licopen.

9. NU: Perele – Consumul de fibre este esențial dimineața, însă perele conțin fibre brute care pot dăuna membranelor mucoase delicate de la nivelul stomacului. Este important să protejăm acest mucus, în special la micul dejun.

10. DA: Nucile – Deși multă lume nu se gândește să consume nuci la micul dejun, acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase și proteine. Dacă sunt consumate dis de dimineață, acestea pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv contribuind la un nivel normal al PH-ului stomacului, diminuând riscul ulcerului și al excesului de acid din stomac.

11. DA: Papaya – Papaya conține o ezimă puternică numită papaină, considerată un adjuvant în digestie, cu rol în reducerea riscului de cancer de colon, ducând la eliminarea radicalilor liberi din tractul digestiv. Papaya are un conținut ridicat de fibre, vitamina E și C, necesare pentru o digestie optimă.

12. NU: Produsele de patiserie – Deși sunt delicioase, croissantele sau brioșele nu sunt modul ideal de a-ți începe ziua. Acestea conțin drojdie, un tip de bacterie care irită mucoasa stomacului și pot cauza gaze.

13. DA: Hrișca – Optează pentru hrișcă întrucât aceasta stimulează digestia. Este o sursă bună de proteine, fier și vitamine, fie că alegi să o adaugi la smoothie-uri, să faci clătite sau batoane de hrișcă cu fructe.

14. NU: Legumele crude - Acestea sunt alimente extreme de nutritive, dar nu sunt cele mai indicate pentru micul dejun. Bogate în aminoacizi, legumele crude pot cauza arsuri la stomac, balonări, și dureri abdominale dacă sunt consumate pe stomacul gol.

15. DA: Cerealele integrale – Acestea conțin carbohidrați complecși, necesari într-o dietă sănătoasă. Momentul ideal pentru a le consuma este dis de dimineță întrucât sunt carbohidrați cu eliberare lentă. Pâina prăjită integrală (fără drojdie) sau clătitele din făină integrală sunt ideale în acest caz. 

În concluzie, trebuie să ne asigurăm că nivelurile de aciditate ale stomacului sunt normale, să ne protejăm stomacul și să beneficiem prin alimentele consumate de substanțele nutritive optime, lucruri ce ne pot influența pe parcursul zilei, dar și pe termen lung, scrie MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău