Sezonul uraganelor din Atlantic a început vineri. Meteorologii prognozează furtuni puternice

  • 02 Iunie 2018 14:41
Sezonul uraganelor din Atlantic a început vineri. Meteorologii prognozează furtuni puternice

Sezonul 2018 al uraganelor care se formează în Oceanul Atlantic a început vineri, 1 iunie, în contextul în care meteorologii prognozează pentru acest an furtuni puternice, a căror frecvență de apariție va fi similară celei din 2017, informează Agerpres, care citeaz[ Xinhua.

Specialiștii de la U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au calculat o probabilitate de 70% ca numărul furtunilor din Atlantic să fie cuprins în acest an între 10 și 16. Dintre aceste furtuni, între cinci și nouă ar putea să devină uragane, iar numărul uraganelor majore va fi cuprins în intervalul 1-4. În medie, sezonul uraganelor din Atlantic produce în fiecare an 12 furtuni, dintre care șase devin uragane, inclusiv 3 uragane majore.

Potrivit meteorologilor, rezultatul prognozei din 2018 are la bază doi factori principali: o manifestare slabă a fenomenului El Nino și o temperatură de la suprafața mării apropiată de media multianuală.

Sezonul uraganelor din Atlantic începe în fiecare an pe 1 iunie și se încheie pe 30 noiembrie. Aproximativ 85% din totalul acestor fenomene meteorologice severe se produc între lunile august și octombrie.

Statisticile arată că Golful Texas este cea mai vulnerabilă regiune, fiind lovită de uragane între jumătatea lunii iulie și jumătatea lunii septembrie.

Debutul sezonului uraganelor din acest an a fost anunțat de furtuna tropicală Alberto, formată pe 25 mai în Marea Caraibilor. Furtuna a provocat ploi torențiale, inundații, alunecări de teren și vânturi puternice. Furtuna Alberto a ucis doi reporteri TV în statul Carolina de Nord. Vânturile produse de uragane pot să provoace tornade. Ploile abundente asociate uraganelor amenință nu doar regiunile de coastă, ci și teritorii din interiorul continentului, la distanțe de sute de kilometri față de țărm.

În anumite cazuri, inundațiile pot să apară la câteva zile după trecerea uraganelor. Harvey, cel mai puternic uragan care a lovit statul american Texas în ultimii 50 de ani, a atins țărmul local pe 25 august 2017, determinând evacuarea mai multor sute de mii de oameni și distrugând aproape 200.000 de locuințe.

Autoritățile din Texas au estimat că acest stat american are nevoie de 61 de miliarde de dolari pentru operațiunile de reconstrucție.

Având misiunea de a-i pregăti pe rezidenți pentru condiții meteorologice extreme, un eveniment organizat anual în Statele Unite, intitulat Houston/Galveston Extreme Weather Ready Expo, va debuta sâmbătă. Acest eveniment, la care publicul are acces gratuit, este organizat pentru ca întreaga comunitate americană să fie informată în legătură cu potențiale dezastre naturale. Evenimentul atrage în fiecare an 2.500 de vizitatori, care asistă la prezentări, expoziții interactive și realizări de prognoze meteorologice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău