Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor introduce restricții la importul de produse din Republica Moldova / Reacția ANSA

  • 01 Decembrie 2023 14:05
Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor introduce restricții la importul de produse din Republica Moldova / Reacția ANSA

Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor va introduce din 4 decembrie restricții la importul de produse din Republica Moldova supuse carantinei pe teritoriul Federației Ruse, transmite "INFOTAG". Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că nu a fost notificată oficial, până la data de azi, de autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții.

Argumentând introducerea sancțiunilor, Rosselhoznadzor a subliniat că "este forțat să revină la restricțiile introduse în 2022 din cauza detectării sistematice a obiectelor de carantină în legume și fructe, care ar putea cauza daune de multe miliarde de dolari producției agricole din Rusia".

Printre motive se menționează de asemenea "lipsa răspunsurilor din partea agenției competente din Republica Moldova la notificările Rosselhoznadzor cu privire la încălcări și neluarea măsurilor eficiente pentru preveni furnizărilor de produse contaminate".

Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis, Frankliniella occidentalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.

„Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume”, se arată în cominicatul instituției de resort.

Mai mult, ANSA menționează că fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene.

„În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real”, punctează ANSA.

Amintim că în octombrie 2022, după negocieri cu fostul Partid Șor, Rusia a permis importul de fructe și legume moldovenești doar pentru trei companii din raionul Orhei. Ulterior, Federația Rusă a ridicat, pe rând, embargoul pentru companiile din mai multe raioane ale R. Moldova, precum și din municipiile Chișinău, Bălți și din regiunea găgăuză.

Rosselhoznadzor nu vorbește despre motive politice, dar impune în mod regulat restricții la importul produselor moldovenești de îndată ce R. Moldova face pași spre apropierea de Uniunea Europeană. Pentru prima dată, o astfel de interdicție a fost introdusă după refuzul Chișinăului de a semna "Memorandumul Kozak", în 2003. De asemenea, interdicțiile au fost introduse înainte de semnarea Acordului de asociere cu UE în 2014 și de multe alte ori. Acestea au vizat exportul de vinuri, fructe, legume și carne moldovenească. De remarcat că doar regiunea transnistreană a R. Moldova nu este supusă acestor interdicții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău