Serviciul Fiscal de Stat va implementa un program de conformare voluntară în privința contribuabililor din domeniul HORECA

  • 27 Martie 2023 09:20
Serviciul Fiscal de Stat va implementa un program de conformare voluntară în privința contribuabililor din domeniul HORECA

Serviciul Fiscal de Stat va implementa în următoarele luni un program de conformare voluntară în privința contribuabililor din domeniul HORECA. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre Directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat, dl Valeriu Vlas și reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a localurilor de agrement din Republica Moldova (Asociația MĂR), anunță SFS.

Programul de conformare menționat supra are la bază o analiză a a contribuabililor din domeniul HoReCa în special a agenților economici care prestează servicii de alimentație publică prin intermediul subdiviziunilor de tip cafenea, restaurant, cofetărie, patiserie, pizzerie, prin prisma indicatorilor declarați în perioada anului 2022. Principalii indicatori pe care s-a axat autoritatea fiscală au fost salariul mediu lunar declarat și povara fiscală înregistrată.

În debutul ședinței, dl Valeriu Vlas a menționat că autoritatea fiscală pune un accent deosebit pe conformarea voluntară a contribuabililor, astfel că, acțiunile preconizate se referă la informarea contribuabililor din domeniul HORECA, monitorizarea activității acestora, precum și întreprinderea vizitelor fiscale.

„Trebuie să începem cu o atitudine prietenoasă față de contribuabili. Acțiunile preconizate nu vor avea un caracter punitiv, respectiv nu vor fi aplicare careva sancțiuni. Primul indicator care ne dorim să-l îmbunătățim prin aceste acțiuni se referă la plățile salariale”, a declarat directorul adjunct al SFS.

Totodată, dacă la finalizarea programului de conformare menționat, în cazul ignorării de către contribuabili a recomandărilor autorității fiscale privind îmbunătățirea indicatorilori fiscali, Serviciul Fiscal de Stat își rezervă dreptul de aplicare a măsurilor de conformare forțată.

La rândul lor, reprezentanții Asociației MĂR au salutat deschiderea Serviciului Fiscal de Stat pentru dialog cu mediul de afaceri, adăugând că este o modalitate constructivă și vor contribui la efortul de informare și conformare a contribuabililor din domeniul pe care îl reprezintă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău