Serviciul Fiscal de Stat prezintă modalitățile de înregistrare a contractelor de închiriere de către persoanele fizice

  • 21 August 2023 18:56
Serviciul Fiscal de Stat prezintă modalitățile de înregistrare a contractelor de închiriere de către persoanele fizice

Serviciul Fiscal de Stat informează că, persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile, inclusiv prin intermediul platformelor online Booking și Airbnb, au obligația să înregistreze contractul de transmitere în posesie și/sau în folosință (locațiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare la Serviciul Fiscal de Stat.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, persoanele menționate supra sunt obligate, în termen de 7 zile de la data încheierii contractului, să-l înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat. De asemenea, persoanele fizice respective achită impozit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.

Înregistrarea contractului poate fi făcută la Direcțiile deservire fiscală ale Serviciului Fiscal de Stat  sau electronic prin intermediul serviciului „e-Cerere” modulul „Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locațiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice”. Alte metode sunt prin intermediul unei scrisori recomandate cu anexarea documentelor confirmative necesare, sau prin intermediul poștei electronice oficiale a Serviciului Fiscal de Stat.

Pentru a facilita această procedură, Serviciul Fiscal de Stat vă prezintă un ghid privind modalitățile de înregistrare a contractului de locațiune, sau în lipsa acestuia - a Declarație-cerere privind înregistrarea contractului de transmitere în posesie și/sau în folosință a proprietății imobiliare, precum și opțiunile de achitare a impozitului aferent.

Ghidul privind înregistrarea contractului de transmitere în posesie și/sau în folosință a proprietății imobiliare poate fi consultat aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău