Serviciul Fiscal de Stat a lansat un sistem informațional automatizat

  • 06 Martie 12:04
Serviciul Fiscal de Stat a lansat un sistem informațional automatizat

Sistemul informațional automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale” (SIA SCITL) a fost lansat de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), în comun cu Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF).

Sistemul vine să optimizeze procesele de evidență, calculare și achitare a impozitelor și taxelor locale administrate de serviciile de colectare a impozitelor, dar și a taxelor locale din cadrul primăriilor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CTIF, inițial sistemul a fost lansat în exploatare experimentală în 11 primării din diferite raioane, fiind ulterior dezvoltat și completat cu noi funcționalități. Directorul interimar al CTIF, Vitalie Coceban, a menționat că funcționalitățile sistemului automatizează procesele de evidență, calculare și achitare a impozitelor și taxelor locale, ceea ce va ușura activitatea perceptorilor fiscali din cadrul primăriilor. Soluția va asigura crearea spațiului informatic digital, a menționat Coceban.

Directorul a mai arătat că noul sistem va asigura ținerea evidenței impozitelor și taxelor locale pentru fiecare contribuabil în parte, calcularea impozitului funciar și a impozitului pe bunurile imobiliare, generarea și procesarea de către perceptorii fiscali a avizelor de plată a acestor impozite. CTIF precizează că, după primirea avizului de plată înmânat de către perceptorul fiscal de la primărie, contribuabilul poate achita impozitele și taxele locale în regim online, fără a se deplasa la bancă sau la oficiul poștal.

În baza numărului avizului de plată primit de la perceptorul fiscal, contribuabilul achita impozitele și taxele locale printr-o singură notă de plată, prin intermediul serviciului „Achitarea online a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni”, accesând pagina electronică a serviciului fiscal. Serviciul respectiv este accesibil atât pentru persoanele fizice conectate la serviciile fiscale electronice, cât și pentru persoanele care nu dețin autorizarea respectivă.

A doua opțiune este utilizarea serviciului guvernamental de plăti electronice MPay. Contribuabilul va introduce în sistem numărul avizului de plată, sistemul va afișa suma spre plată, după care persoana va achita suma respectivă în baza instrumentelor de plată puse la dispoziție de serviciul Mpay.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:0,5 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău