Serviciul Fiscal a reamintit că vânzările electronice necesită înregistrare

  • 22 Decembrie 2020 11:56
Serviciul Fiscal a reamintit că vânzările electronice necesită înregistrare

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) amintește contribuabililor care desfășoară activitatea de comerț on-line că aceasta necesită înregistrare. În acest context, Serviciul face trimitere la mai multe prevederi ale Legii privind comerțul electronic, transmite MOLDPRES.

Conform legii nominalizate, „comerțul electronic reprezintă activitatea de întreprinzător a persoanelor fizice și juridice de vânzare a bunurilor, executare a lucrărilor sau prestare a serviciilor, efectuată cu utilizarea comunicărilor electronice și/sau a contractelor electronice”. Astfel, comerțul electronic nu este un gen de activitatea, ci o modalitate de executare a lucrărilor sau prestare a serviciilor, efectuată cu utilizarea comunicărilor electronice.

Totodată, legea menționată prevede că dreptul de a efectua comerț electronic se obține din momentul înregistrării la Organul Înregistrării de Stat a persoanei juridice sau a întreprinzătorului individual în condițiile Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

„În cazul în care pentru vânzarea bunurilor, executarea lucrărilor, prestarea serviciilor este necesară licență, comerțul electronic poate fi efectuat din momentul obținerii licenței pentru practicarea genului de activitate respectiv în condițiile Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător”, indică SFS.

Prin urmare, magazinul on-line are la bază aceleași principii de activitate ca și un magazin fizic, însă prezentarea produselor, acceptarea ofertei și procurarea bunurilor are loc la distanță în spațiu virtual pe o platformă web.

Magazinul poate fi înființat nu doar de către producătorul de bunuri, ci și de către orice altă persoană care intermediază vânzarea lor prin procurarea de la un agent local sau prin importarea de peste hotare. Activității comerțului electronic i se aplică toate actele normative ce reglementează activitatea economică, și anume: modul de înregistrare a întreprinderii, ținerea contabilității, achitarea impozitelor, protecția muncii etc.

În scopul susținerii comercianților on-line, SFS a elaborat Ghidul contribuabilului începător-aspecte fiscale. Această ediție va ajuta contribuabilul să identifice o formă organizatorico-juridică care s-ar potrivi situației fiecăruia. Ghidul oferă o prezentare generală, o familiarizare cu aspectele fiscale în desfășurarea activității de întreprinzător precum și cunoștințe necesare de bază în domeniul fiscal. Ghidul poate fi vizualizat accesând pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat (www.sfs.md), la compartimentul „Panou informativ”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău