Serviciul de Stat de Arhivă al R.Moldova anunță finalizarea, în premieră, a digitalizării a 250 de mii de file de documente

  • 03 Mai 2018 11:13
Serviciul de Stat de Arhivă al R.Moldova anunță finalizarea, în premieră, a digitalizării a 250 de mii de file de documente

După doi ani de la începerea lucrărilor, Serviciul de Stat de Arhivă al R. Moldova a anunțat astăzi, 3 mai, finalizarea, în premieră, a digitalizării a 250 de mii de file de documente.

După doi ani de la începerea lucrărilor, Serviciul de Stat de Arhivă al R. Moldova a anunțat astăzi finalizarea, în premieră, a digitalizării a 250 de mii de file de documente.

Acestea se referă la istoria Bisericii Ortodoxe din Basarabia în perioada ocupației imperiale rusești, acesta fiind unul dintre cele mai solicitate subiecte de către cercetători alături de alte categorii precum documentele recent desecretizate ce se referă la atrocitățile regimului sovietic de ocupație în stânga Prutului. Arhivele digitale mai cuprind istoria Basarabiei în sec. al 19-lea și politicile instrumentate de autoritățile imperiale rusești de-a lungul celor peste o sută de ani de ocupație.

Transpunerea informației de pe documentele originale de arhivă pe suport electronic a fost posibilă ca urmare a valorificării a trei granturi în valoare de 160 de mii de euro oferite de Guvernul Estoniei. Executivul de la Tallin a oferit și stagii de instruire a personalului și a donat mai multe scanere de performanță în valoare de zeci de mii de euro.

Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova deține în prezent peste un milion de documente de arhivă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău