Serviciul de Informații și Securitate marchează 33 de ani de la înființare

  • 09 Septembrie 15:55
Serviciul de Informații și Securitate marchează 33 de ani de la înființare

Activitatea Serviciului de Informații și Securitate ține de prezent, dar cu siguranță este o investiție durabilă în viitorul Republicii Moldova. O spune directorul instituției, Alexandru Musteața, care a transmis un mesaj cu ocazia Zilei lucrătorilor din organele securității statului și celei de-a 33-a aniversări de la crearea serviciului special al Republicii Moldova. Potrivit lui, în ultimii doi ani, SIS a trecut printr-o serie de schimbări, iar acum se poate afirma că a „îmbrăcat haine noi” și a evoluat către o nouă etapă de dezvoltare, transmite IPN.

Pentru că Serviciul a făcut tranziția către un alt nivel și s-a maturizat profesional, ne-am asumat și rezolvarea petelor negre din istorie – cea a arhivelor. Cooperăm, în prezent, cu mediul academic în studierea crimelor din trecut pentru că trebuie să onorăm în adevăr pe toți cei nedreptățiți de regimurile totalitare. Astfel, am facilitat accesul societății și cercetătorilor pentru cunoașterea adevărului istoric și protejarea patrimoniului național. Serviciul de Informații și Securitate a desecretizat peste 63 de mii de dosare din cadrul Depozitului special de stat al instituției cu scopul de a spori transparența și a clarifica aspecte esențiale ale trecutului nostru”, a precizat directorul SIS.

Referindu-se la misiunile îndeplinite, Alexandru Musteața a menționat dejucarea tentativelor de subminare a proceselor democratice, acțiuni externe ostile, orientate spre menținerea Republicii Moldova în sfera de influență dincolo de voința țării.

La fel, continuăm să anticipăm și să contracarăm imixtiuni externe în cadrul proceselor electorale cu scopul de a compromite vectorul european și de accedere în Parlament a elementelor aflate sub influența oligarhilor, grupurilor criminale și a celor care reprezintă interesele Federației Ruse”, a declarat directorul SIS.

Într-un mediu de securitate instabil, în fața noastră stau forțe care fac orice ca să destabilizeze țara și responsabilitatea fiecăruia dintre noi este ca să răspundem perfect în contracararea și anihilarea a tot ce este toxic pentru cetățeni și stat. Știu că ne-am asumat obiective ambițioase, dar am încredere deplină în capacitatea noastră de a le realiza cu succes”, a mai spus Alexandru Musteața.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău