Serviciul de informații externe al Rusiei susține că Occidentul este implicat în sabotarea gazoductelor Nord Stream

  • 30 Septembrie 2022 12:48
Serviciul de informații externe al Rusiei susține că Occidentul este implicat în sabotarea gazoductelor Nord Stream

Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a susținut vineri că are dovezi privind implicarea Occidentului în sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, transmite Reuters.

Deținem materiale care indică spre o pistă occidentală în organizarea și implementarea acestor acțiuni teroriste", a spus el, conform agenției de presă ruse Interfax, fără a preciza pe ce probe își bazează afirmația.

Este cea mai directă acuzație de până acum la adresa Occidentului, din partea unui oficial rus de rang înalt.

Președintele rus Vladimir Putin declarase joi că "sabotajul fără precedent" împotriva conductelor de gaz este "o acțiune de terorism internațional".

Uniunea Europeană anchetează cauzele scurgerilor de gaze din Nord Stream 1 (operată de Gazprom) și 2, suspectând - așa cum a anunțat deja - că deteriorarea celor două conducte, în largul coastelor Danemarcei și Suediei, a fost urmarea unor sabotaje.

Ministrul suedez al energiei, Khashayar Farmanbar, a afirmat vineri că este "foarte probabil" ca atacul asupra conductelor să fi fost efectuat intenționat de un actor de stat, transmite Agerpres.

După detectarea primelor avarii săptămâna aceasta, oficialități de la Moscova au sugerat că în spatele acțiunii se află Occidentul, condus de SUA. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Washingtonul are de câștigat din întreruperea conductelor.

Luni, când s-au descoperit avariile, gazoductele nu funcționau, însă conțineau gaz. Nord Stream AG, operatorul conductei Nord Stream 1, a comunicat că se așteaptă ca scurgerea de gaz să înceteze până lunea viitoare, însă nu a reușit să ajungă în zonă pentru a evalua daunele la fața locului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău