Serviciile secrete americane sunt îngrijorate de activitățile „turiștilor” chinezi

  • 04 Septembrie 2023 13:11
Serviciile secrete americane sunt îngrijorate de activitățile „turiștilor” chinezi

Cetățeni chinezi, uneori dându-se drept turiști, au avut acces la baze militare și locuri sensibile din SUA de până la 100 de ori în ultimii ani, relatează cotidianul The Wall Street Journal, citat de hotnews.ro.

Mai mulți oficiali americani au declarat pentru WSJ că incidentele reprezintă potențiale amenințări de spionaj, relatează Reuters.

Departamentul Apărării, FBI și alte agenții au făcut anul trecut o analiză pentru a încerca să limiteze aceste incidente care implică intruși, din cauza încercărilor lor de a intra în bazele militare americane fără autorizația corespunzătoare, afirmă WSJ.

Potrivit articolului, acești intruși au variat de la cetățeni chinezi care au fost găsiți trecând într-un poligon de rachete american din New Mexico până la scafandri care înotau în Florida în ape tulburi, în apropierea unui sit guvernamental de lansare a rachetelor.

Cum operează agenții chinezi din Statele Unite

În ceea ce privește incidentele care au avut loc în zonele rurale, unde există puțin turism, acestea au implicat, de obicei, cetățeni chinezi care au fost nevoiți să presteze anumite servicii și cărora li s-a cerut să raporteze apoi guvernului chinez, a scris WSJ, citând oficiali familiarizați cu această practică.

Departamentul american al Apărării și Departamentul de Securitate Internă nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la articolul din WSJ, menționează Reuters.

Incidentele raportate au loc într-un moment în care Washingtonul și Beijingul iau măsuri timide pentru a calma tensiunile bilaterale care au crescut după ce un balon chinezesc suspectat de spionaj la mare altitudine a traversat Statele Unite, iar armata americană l-a doborât în largul coastei de est, în februarie.

De asemenea, Washingtonul acuză China de faptul că încearcă de ani de zile să întreprindă din Cuba operațiuni de spionaj, în condițiile în care insula comunistă se află la aproximativ 160 de kilometri de Florida.

Wall Street Journal relatase la începutul lunii iunie că Beijingul a ajuns la un acord cu Cuba pentru a înființa o bază de spionaj pe insulă, dar un oficial american a declarat ulterior că operațiunile chineze de spionaj antiamerican din Cuba sunt cu mult anterioare, iar în 2019 China și-a îmbunătățit instalațiile pe care le are pe insulă în acest scop.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău