Serviciile secrete americane "au subestimat activitatea ISIS"
-
29 Septembrie 2014 09:38
![Serviciile secrete americane Serviciile secrete americane](https://media.radiochisinau.md/image/201409/640x360/radiochisinau_961a884614171d27d733c5f9993899b7.jpg)
Președintele SUA, Barack Obama, a declarat că Washingtonul a supraestimat capacitatea armatei irakiene de a se lupta cu jihadiștii.
Serviciile de informații americane au subestimat activitatea grupării Statul Islamic în Siria, a afirmat președintele Barrack Obama într-un interviu difuzat ieri.
Totodată, liderul de la Casa Albă a admis că Washingtonul a supraestimat capacitatea armatei irakiene de a se lupta cu jihadiștii, care în prezent controlează aproape o treime din Siria, precum și cea mai mare parte din zona sunnită a Irakului.
Statul Islamic a profitat de haosul generat de războiul civil din Siria pentru a se reface, a afirmat președintele american.
Gruparea jihadistă provine din aripa irakiană a rețelei Al Qaida, care a suferit pierderi importante după ce triburile sunnite din Irak au început să i se opună, în 2007.
Retragerea americană din Irak și războiul civil sirian le-au permis jihadiștilor să se reorganizeze și să lanseze o serie de ofensive spectaculoase atât în Siria cât și în Irak, unde inițial au atacat localități de pe Valea Eufratului, la vest de Baghdad, iar ulterior au ocupat o mare parte din vestul țării.
Securitatea acelei regiuni ar fi trebuit asigurată de armată irakiană, antrenată și înarmată de Statele Unite, și cu efective net superioare, însă aceasta a intrat în derută și și-a abandonat pozițiile atunci când Statul Islamic și-a declanșat atacul.
Succesele obținute de jihadiști au determinat intervenția militară a Statelor Unite, inițial în Irak și, ulterior, și în Siria, unde pozițiile jihadiștilor au fost ținta atacurilor aeriene ale americanilor și aliaților acestora.
Barrack Obama a precizat că scopul Coaliției este acela de a micșora teritoriul controlat de jihadiști, de a opri finanțarea acestora și fluxul de luptători străini; o victorie împotriva acestora necesită, însă, și soluții politice atât în Siria, aflată în cel de-al patrulea an de război civil, cât și în Irak, marcat de neîncrederea și chiar conflictul dintre cele trei mari comunități ale țării - șiiți, sunniți și kurzi.