Serviciile ruse că folosesc profiluri de femei pentru racolarea militarilor ucraineni, potrivit contraspionajului de la Kiev

  • 17 August 2019 14:15
Serviciile ruse că folosesc profiluri de femei pentru racolarea militarilor ucraineni, potrivit contraspionajului de la Kiev

Departamentul de contraspionaj al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a detectat numeroase încercări de racolare a unor militari ucraineni de către serviciile secrete ruse și așa-numitul ”Minister pentru securitatea statului” din autoproclamata republică Donețk (estul Ucrainei), structură subordonată de asemenea Moscovei, prin intermediul profilurilor de femei din rețelele sociale, a declarat serviciul de presă al SBU, citat de agenția de presă ucraineană Liga.

Într-un comunicat de presă, SBU a dezvăluit că agenți ai săi au reușit să deconspire modul în care a fost abordat de FSB comandantul unei unități ucrainene aflate în zona de conflict din Donbas în vederea racolării.

„S-a stabilit că printr-o rețea de socializare, controlată de serviciile secrete rusești, sub profilul unei femei s-a stabilit un contact cu militarul ucrainean. Pe măsura evoluției relației lor virtuale, presupusa tânără a aflat despre serviciul său în cadrul armatei ucrainene. După aceea, ea a încercat să obțină informații cu caracter militar și socio-politic de la acesta”, se menționează în comunicatul SBU.

Ulterior, FSB i-a propus militarului ucrainean – a cărui funcție exactă nu este menționată – să livreze informații pentru bani. Acestuia i-a fost promisă posibilitatea de a pleca în Rusia, unde i s-ar oferi o locuință, conform textului citat. Militarul ucrainean a raportat despre toate acestea serviciului de spionaj al Ucrainei.

În acest context, SBU atenționează că acei cetățeni care comunică de bună voie autorităților despre faptul că s-a încercat racolarea lor și în cazul în care nu au comis fapte care contravin legii și intereselor statului ucrainean, sunt exonerați de răspundere.

Anterior, SBU a anunțat că a declarat non-grata un diplomat rus de la Consulatul General al Federației Ruse din Lvov pentru activități de spionaj. Diplomatul rus a fost expulzat din Ucraina încă în luna mai, dar Kievul a anunțat despre aceasta abia marți.

În replică, Moscova a declarat marți persona non-grata un diplomat ucrainean de la Consulatul General al Ucrainei din Sankt-Petersburg, indicând că este o măsură de răspuns simetrică la ‘un gest neprietenos și nemotivat similar al Kievului’.

Ministerul de Externe rus susține că SBU nu a furnizat dovezi privind activitățile ilegale ale diplomatului rus la Lvov. SBU afirmă într-un comunicat separat marți că diplomatul respectiv era ofițer de informații, care acționa sub acoperire diplomatică la Lvov. El racolase din 2014 un locuitor al Lvov, șeful unei organizații neguvernamentale, care îi furniza informații capabile să submineze siguranța statului ucrainean, potrivit agenției de presă menționate, citată de Pagina de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18
Câțiva nori
Umiditate:34 %
Vint:3,1 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
20

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău