Serviciile destinate copiilor victime ale infracțiunilor, insuficiente

  • 24 Aprilie 2013 14:22
Serviciile destinate copiilor victime ale infracțiunilor, insuficiente

Serviciile destinate copiilor victime ale infracțiunilor, implicați în procese de judecată, sunt insuficiente și nu le oferă acestora protecția și asistența necesară, se arată într-un studiu al Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copil.

Acești copii sunt audiați în spații necorespunzătoare, fără sprijin psihologic necesar, iar în unele cazuri sunt puși față în față cu abuzatorii, care îi intimidează și îi traumează, se mai afirmă în studiu.  Autoritățile promit, la rândul lor să eficientizeze mecanismele justiției juvenile. 

Deși legislația prevede audierea copiilor în spații speciale, pentru a le oferi acestora confort psihologic, până în prezent a fost amenajată doar o cameră de audiere, la judecătoria Hâncești, iar două au fost deschise în cadrul unor organizații non-guvernamentale din Chișinău.

De asemenea, copiii nu beneficiază de o asistență eficientă din partea unor psihologi, în cadrul audierilor. În multe cazuri, copii sunt nevoiți să se confrunte direct cu abuzatorii, fapt ce îi poate trauma grav, spune Diana Cheianu, directorul Centrului de Investigați și consultanță Sociopolis, care a realizat cercetarea.

Totodată, acești copii sunt nevoiți să răspundă la întrebările anchetatorilor de mai multe ori, deși se recomandată filmarea depozițiilor și utilizarea acestora ulterioară în cadrul procesului.

Deocamdată, autoritățile nu au convenit unde exact ar trebui deschise camerele speciale de audiere a copiilor, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici.

Potrivit șefului Secției minori și drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic, din lipsa condițiilor necesare, copiii sunt deseori audiați în spații improprii.

Autorii studiului recomandă specializarea judecătorilor, procurorilor și ofițerilor de urmărire penală în cazuri în care sunt implicați copiii. Anul trecut, numărul cauzelor penale în care copiii au fost victime sau martori ale infracțiunilor s-a dublat față de 2011, ajungând la peste 1300.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău