Serviciile de informații norvegiene au avertizat împotriva gigantului chinez Huawei

  • 04 Februarie 2019 16:20
Serviciile de informații norvegiene au avertizat împotriva gigantului chinez Huawei

Serviciile de informații norvegiene au avertizat luni împotriva gigantului chinez de telecomunicații Huawei, ale cărui legături cu regimul de la Beijing suscită îngrijorări în materie de securitate, informează AFP.

„Trebuie să fim atenți la Huawei ca actor și la faptul că distanța este scurtă între un actor comercial precum Huawei și regimul chinez', a declarat șefa Serviciului de informații interne norvegiene (PST), Benedicte Björnland, prezentând un raport de evaluare a riscurilor pentru anul 2019.

„Un actor precum Huawei va fi vulnerabil la influențele țării sale de origine atât timp cât China are o lege privind serviciile de informații care obligă persoanele, entitățile și companiile private să coopereze cu China', a afirmat ea.

În Norvegia, principalii operatori de telecomunicații Telenor și Telia, care s-au echipat deja cu dispozitive de la Huawei pentru rețelele lor 4G, se pregătesc în prezent pentru implementarea 5G.

Dacă mai multe țări, precum SUA, au interzis echipamentele Huawei pentru 5G din motive de securitate, regatul scandinav ia în calcul măsuri de reducere a vulnerabilității sale.

'În ceea ce ne privește, este vorba de instituirea unui cadru de reglementare care să protejeze ceea ce poate fi o infrastructură critică', a comentat ministrul norvegian al justiției, Tor Mikkel Wara, la aceeași conferință de presă. 'Cum va arăta acest cadru de reglementare și ce va include el, la aceasta lucrăm în prezent', a spus ministrul.

Norvegia este cu atât mai prudentă în această chestiune, cu cât deja și-a atras indignarea Chinei după atribuirea în 2010 a premiului Nobel pentru pace opozantului chinez Liu Xiaobo, care a dus la represalii diplomatice și comerciale durabile din partea Beijingului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău