Serviciile de informații ale SUA nu pot explica „Sindromul Havana” care a afectat zeci de oficiali și soldați americani din întreaga lume

  • 10 August 2021 11:19
Serviciile de informații ale SUA nu pot explica „Sindromul Havana” care a afectat zeci de oficiali și soldați americani din întreaga lume

Avril Haines, directoarea serviciilor naționale de informații ale Statele Unite, a declarat că acestea în continuare nu sunt sigure ce provoacă așa-numitul „sindrom Havana” care a afectat diplomați și soldați americani din mai multe țări, relatează New York Times, citat de News.ro.

Haines a făcut declarația în cadrul unei reuniuni cu oficiali de rang înalt din cabinetul de la Washington la care au participat și experți din mai multe domenii, potrivit sursei citate

Apariția „Sindromului Havana” a dus la formularea unor acuzații la adresa Rusiei și Chinei cu privire la faptul că au folosit dispozitive electronice de înaltă intensitate cu scopul de a ataca diplomaților și alți oficiali, precum și soldați americani în Cuba, China și în alte părți.

La cinci ani de la înregistrarea primului caz, la Havana, experți medicali, serviciile de informații și oficiali americani nu știu în continuare care anume este cauza exactă a acestor „probleme de sănătate anormale”.

„Identificarea cauzei problemelor de sănătate anormale, furnizarea celor mai bune îngrijiri celor care au fost afectați și împiedicarea ca astfel de incidente să continue este o prioritate absolută”, s-a convenit în reuniunea de vineri la care au participat oficiali din departamentele Apărării, de Stat, Trezoreriei, Energiei, Securității Interne și Justiției.

Diplomații afectați au acuzat în ultimii ani Guvernul de faptul că nu face suficient în vederea identificării cauzei sau surse simpromelor lor.

Scandalul a izbucnit în 2016, când diplomați americani și familiile lor din Cuba au raportat migrene, stări de rău și sângerări din nas după ce au auzit sunete ascuțite noaptea. Plângeri asemănătoare ale unor oficiali americani au fost raportate, de atunci, în China, Rusia și inclusiv în Statele Unite.

La sfârșitul lunii aprilie Pentagonul anunța că investighează posibile atacuri energetice în apropierea Casei Albe.

Publicația The New Yorker dezvăluia în iulie că de la instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden, în ianuarie, aproximativ 20 de agenți de informații, diplomați și alți funcționari americani de la Viena au semnalat probleme similare „sindromului Havana”.

Participanții la reuniunea de vineri „au spus în mod clar că vor susține persoanele afectate de aceste probleme de sănătate anormale, pentru a se asigura că ele sunt crezute, auzite și respectate”, a subliniat Avril Haines.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău