Serviciile de finanțare participativă vor fi accesibile pentru mediul de afaceri din R. Moldova

  • 18 Ianuarie 2023 17:32
Serviciile de finanțare participativă vor fi accesibile pentru mediul de afaceri din R. Moldova

Potrivit unui comunicat al Guvernului sectorul privat din Republica Moldova va putea accesa finanțare alternativă celei bancare prin instrumente de crowdfunding sau finanțare participativă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi, 18 ianuarie, în cadrul ședinței de astăzi,18 ianuarie, a Guvernului.

Astfel, procesul de finanțare a afacerilor se va democratiza, iar antreprenorii vor putea atrage investiții direct de la cetățeni, prin intermediul platformelor electronice. Gavrilița, despre indexarea pensiilor cu 15%, la inflația de 30% „Prin crearea cadrului legal pentru crowdfunding vom putea oferi micilor antreprenori surse alternative de finanțare, iar cetățenilor - noi instrumente investiționale.

Astfel, vom impulsiona dezvoltarea unui sector în ascensiune în occident, care de mult timp era așteptat și în Republica Moldova. Totuși, statul va oferi în continuare sprijin prin intermediul Organizației de Dezvoltare a Antreprenoriatului, care a venit cu multe programe noi în ultimul timp”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, în ședința Guvernului.

Potrivit documentului, activitățile de business se vor desfășura pe platforme electronice și prin mijloace sigure de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice, iar plățile și tranzacțiile procesului de finanțare participativă vor avea loc exclusiv prin virament bancar și instrumente de plată oferite de societățile de plată.

Serviciile de finanțare participativă au printre obiective: promovarea dezvoltării durabile a IMM-urilor prin îmbunătățirea mediului juridic și economic; asigurarea și creșterea competitivității și performanțelor întreprinderilor mici și mijlocii; crearea unui mediu investițional atractiv pentru IMM-uri; dezvoltarea economiei prin dezvoltarea companiilor care, la rîndul lor, atrag investiții mai mari, achită impozite mai mari, creează noi locuri de muncă, ceea ce conduce la creșterea nivelului de trai al populației.

Finanțarea participativă sau crowdfundingul reprezintă o modalitate de democratizare și extindere a accesului la capital, facilitînd astfel comunitatea investițională în selectarea sectoarelor antreprenoriale ale economiei care necesită fonduri de capital și care, de altfel, au acces limitat la sursele de finanțare tradițională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău