Serviciile de apostilă, mai scumpe. Se extinde și termenul de aplicare

  • 21 Noiembrie 2017 11:25
Serviciile de apostilă, mai scumpe. Se extinde și termenul de aplicare Sursa: BizLaw

Apostilarea actelor va costa de 4 ori mai mult, dacă se va face în regim de urgență. Mai exact, aplicarea unei apostile va costa 200 de lei, în loc de 50 cum este în prezent, plus taxa de stat, care variază între 100 și 150 de lei. Ministerul Justiției propune modificarea mai multor legi.

Astfel, termenul de prestarea a serviciului de apostilă ar putea fi extins de la 5 la 7 zile. Autorii inițiativei susțin că acest lucru este necesar din cauza numărului mare de solicitări generat, inclusiv, de fluxurile migraționale. Aceștia mai afirmă că sarcina soluționării cererilor, în special în perioada estivală este foarte complicată. Extinderea termenului prestării serviciului de aplicare a apostilei va permite redistribuirea volumului cererilor.

De asemenea, se propune delimitarea efectivă a costului serviciului în raport cu termenul solicitat. Conform proiectului, aplicarea apostilei, în regim de urgență, pe actele oficiale eliberate pe numele și în interesul persoanelor fizice și juridice va costa 10 lei pentru termenul maxim, 100 de lei pentru o zi și 200 de lei pentru o oră. În prezent, taxele pentru o zi și o oră sunt de 30 și, respectiv, 50 de lei.

Autorii inițiativei precizează că, din cauza diferenței nesemnificative a tarifului ”de urgență” pentru aplicarea apostilei în termen de o zi lucrătoare sau în termen de o oră, dar și costul simbolic pentru serviciul prestat în regim de urgență în raport cu serviciul prestat în regim general, circa 70% din serviciile de apostilare se solicită în termenul cel mai scurt. Astfel, se creează o sarcină extrem de mare pentru autoritate. De exemplu, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, au fost depuse spre apostilare 57.657 de acte în termen de o zi, comparativ cu 30.531 – în termen de 5 zile.

Autorii inițiativei susțin că modificările privind costul serviciilor de apostilă nu vor afecta prestarea acestora în regim general, adică în termen de 7 zile, pentru care se va percepe doar taxa de stat. Totodată, persoanele cu dizabilități vor beneficia de reduceri de 50% din preț. Tarifele pentru aplicarea apostilei în regim de urgență nu au mai fost revizuite din anul 2013.

Totodată , serviciile de apostilare a actelor oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova și destinate a fi utilizate pe teritoriul unui alt stat, vor trece din competența Ministerului Justiției în cea a Agenției de Informații și Sisteme Juridice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău