Servicii de dializă de înaltă calitate la Bălți

  • 13 Aprilie 19:19
Servicii de dializă de înaltă calitate la Bălți

În municipiul Bălți a fost deschis un Centrul de Dializă care prestează servicii conform standardelor internaționale de înaltă calitate. Acesta este dotat cu 32 de aparate de dializă de ultimă generație și poate deservi peste 200 de pacienți cu insuficiență cronică renală, capacitate ce depășește de două ori numărul actual al persoanelor cu insuficiență renală în partea de nord a țării.

Ceremonia de inaugurare a avut loc joi, 12 aprilie, transmite IPN.

Investiția făcută de partenerul privat, reprezentat de compania BB-Dializă, în proiectul de la Bălți este de peste 1,3 milioane euro. Dmitri Onufreiciuc, directorul general al companiei, a spus în cadrul evenimentului că deschiderea Centrului este un pas făcut în direcția asigurării la nivel național cu servicii de dializă performante, pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților incluși în dializă. Echipamentul este de ultimă generație, consumabilele sunt de la producători cu o reputație mondială, măsuri care vin să ofere pacienților condiții care depășesc așteptările, a subliniat directorul BB-Dializă.

Boris Gîlca, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că insuficiența renală este una dintre cele mai grave maladii care afectează calitatea vieții. În unele situații, pacienții sunt nevoiți să parcurgă zilnic distanțe mari până la Chișinău pentru a beneficia de servicii de dializă, iar acest lucru afectează atât calitatea tratamentului, cât și starea psihologică a pacientului. „Mă bucur să văd calitatea europeană aici, la noi, în Republica Moldova. Proiectul de parteneriat public privat pentru servicii de dializă poate fi considerat un proiect model, un parteneriat de succes care salvează sute de vieți”, a menționat Boris Gîlca.

Centrul deschis la Bălți dispune de trei săli de dializă, două surse independente de apă, generator pentru cazuri de întrerupere a energiei electrice, sistem de termificare autonom și sistem special de ventilație, care nu va permite distribuirea germenilor infecțioși prin încăperi. Sala de tratament este asigurată cu medicamente și aparatajul necesar pentru acordarea ajutorului medical de urgență. Personalul medical include cinci medici și 12 asistente medicale.

Serviciile de dializă prestate sunt completate de servicii de consiliere psihologică, servicii dietetice cu o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 600 de pacienți incluși în dializă, dintre care peste 400 sunt pacienții Centrelor BB-Dializă de la Chișină și Bălți. Serviciile sunt acoperite în totalitate de polița medicală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
27 °C
Câțiva nori
Umiditate:61 %
Vint:2,6 m/s
Lun
23 °C
Mar
22 °C
Mie
22 °C
Joi
22 °C
Vin
23 °C

Curs oficial BNM 22 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0000
USD 16.6631 -0.0000
RON 4.1508 -0.0000
UAH 0.6307 -0.0000
RUB 0.2622 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău