Serie de manifestări în fața Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, dedicate împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Spiridon Vangheli (Galerie Foto)

  • 14 Iunie 2022 15:40
Serie de manifestări în fața Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, dedicate împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Spiridon Vangheli (Galerie Foto)

Renumitul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli împlinește astăzi 90 de ani. Cu acest prilej, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, împreună cu Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, a organizat astăzi o serie de manifestări în fața Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”. 

Îi datorăm tandemului Grigore Vieru – Spridon Vangheli, acest fenomen care se numește literatura pentru copii, a apreciat scriitorul Iulian Filip, care a venit cu un mesaj de felicitare pentru ”Tatăl lui Guguță”:

”Să-și ducă anii frumoși, plini, cu pasul cu care ne-a obișnuit. Cel mai complicat este al patrulea sfert din veacul omului. El și în această accepție ne-a demonstrat că e vrednic, e vertical și e cumpătat”, a spus Iulian Filip. 

Academicianul Mihai Cimpoi a vorbit despre opera lui Spiridon Vangheli:

”Are o operă fundamentală. Guguță a lui a călătorit pe multe meridiane ale lumii. A fost tradus în zeci de limbi. A fost înalt apreciat și cu Diploma ”Hans Christian Adersen” care se dă celor mai reprezentativi scriitori pentru copii. De ce Vangheli a spus ”Isprăvile lui Guguță” fiindcă ispravă în limba română înseamnă fapta bună, nu înseamnă poznă, năzdrăvănie. Vangheli vine cu fapte bună în cultură și în literatura noastră românească. Îi urez să fie inspirat de muze, iubit de copii și de cei maturi”, a spus Mihai Cimpoi. 

De ziua lui Spridon Vangheli sărbătorim ziua copilăriei și a literaturii pentru copii, a menționat în discursul său Președintele Uniunii Scriitorilor din Rep. Moldova, Teo Chiriac.

”Spiridon Vangheli face parte dintr-o generație strălucită, Generația 60. Generația care a venit imediat după Al Doilea Război Mondial, generația care a venit de la țară după o copilărie foarte grea, după foamete, după război, după deportări. Și această generație a venit să schimbe imaginea literaturii, imaginea criticii și istoriei literare dintre Nistru și Prut”, a declarat Teo Chiriac. 

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” a lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău