Sergiu Tofilat: Putin încearcă să provoace aici o criză. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău

  • 25 Octombrie 2022 08:09
Sergiu Tofilat: Putin  încearcă să provoace aici o criză. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău

„Obiectivul lui Putin în raport cu R. Moldova este să submineze actuala guvernare pentru că el își dorește instaurarea unui regim păpușă care va executa întocmai ordinele administrației de la Kremlin. De aceea el încearcă să provoace aici o criză. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și ei cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău. Acum se creează premisele pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean și reintegrarea țării pe calea pașnică și ceea ce face Putin acum, cu limitarea volumelor, doar accelerează acest proces”. De această părere este expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

Potrivit lui Sergiu Tofoilat, livrările de gaz sunt folosite de către Putin și administrația de la Kremlin ca armă politică pentru a influența politica externă, pentru a șantaja UE și R. Moldova.

„Vedem comportamentul Gazpromului pe parcursul ultimului an și jumătate. Prin reducerea volumului de gaz în UE la jumătate s-a creat un deficit care a dus la creșterea exorbitantă a prețurilor la gaz”, a menționat Sergiu Tofilat.

Expertul a opinat că problema este alimentată de volumul limitat de gaz lichefiat  transportat cu vapoarele, pentru că sunt două piețe mari care au nevoie de acest gaz lichefiat: piața europeană și piața asiatică.

„Prețurile au crescut, inclusiv, din cauza deficitului la nivel mondial. Putin se teme, îi este frică să-și asume responsabilitatea pentru deconectarea gazului, în special, în regiunea transnistreană, pentru că de la Independență și până în prezent, Moscova încearcă să mențină controlul asupra acestui teritoriu și el nu vrea să-și asume responsabilitatea că, dacă va deconecta gazul, cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului vor îngheța la iarnă”, a declarat Sergiu Toflat.

Acesta a adăugat că Putin limitează volumele de gaz livrate Republicii Moldova și încearcă să paseze responsabilitatea pe Guvernul de la Chișinău.

„Decideți voi cui o să-i dați gaz și cine va îngheța de frig și el se va folosi de asta pentru a critica, pentru a da vina pe Guvernul de la Chișinău. Acesta este obiectivul lui. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și ei cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău. Acum se creează premisele pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean și reintegrarea țării pe calea pașnică și ceea ce face Putin acum cu limitarea volumelor doar accelerează acest proces”, a afirmat expertul în energetică, Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău