Sergiu Tofilat: Există interese de a demola hotelul „Național”

  • 16 Iulie 2021 13:21
Sergiu Tofilat: Există interese de a demola hotelul „Național”

Există acțiuni concertate a unui grup de persoane care are interesul de a acapara 1,2 hectare de pământ din proprietatea statului și de a demola hotelul „Național” din Chișinău, cu scopul de construi un complex multifuncțional de 128 de mii de metri pătrați. Cheltuielile pentru edificarea unui asemenea complex ar fi de 65-70 de milioane de euro. Și nimeni nu și-a pus întrebarea, de unde Șor cu Andronachi au aceste resurse financiare, care e proveniența lor, a declarat Sergiu Tofilat, membru al grupului de investigație privind acțiunile ilegale în privința hotelului „Național”, la o conferință de presă de la IPN.

Sergiu Tofilat a menționat că se va adresa procurorului general să inițieze urmărirea penală pe deciziile și acțiunile ilegale, înfăptuite în 2019, când a fost emisă o decizie a Consiliului municipal Chișinău privind arenda hotelului „Național”, și în 2020, 2021, de acest grup de persoane, care acționează concertat.

„Autorizația de demolare încă există, ea nu a fost retrasă. De asemenea, ne adresăm primarului general, Ion Ceban, să pornează o anchetă de serviciu pe acțiunile care au fost înfăptuite de Direcția arhitectură, doamna Dogotaru, de Valeriu Bogdan, șeful Direcției juridice, și de viceprimarii Chironda și Ilie Ceban, în ceea ce privește acțiunile lor ilegale legate de eliberarea documentelor”, a specificat membrul grupului de investigație.

„Dacă ținem cont de riscurile de spălare a banilor, nu e clar de unde Șor cu Andronachi au circa 65-70 de milioane de euro, bani din care vor să construiască în locul hotelului „Național” un complex multifuncțional. Hotelul a fost cumpărat din bani proveniți din miliardul furat”, a declarat Sergiu Tofilat.

El a detaliat că există participarea unui număr de funcționari ai Primăriei de Chișinău, Agenției Proprietăți Publice , Cancelariei de Stat, Curții Supreme de Justiție, Procuraturii municipiului Chișinău, Centrului Național Anticorupție, instituții de stat care trebuiau să oprească activitățile ilegale pe acest caz,  dar nimeni nu a oprit acest lucru. Acești funcționari ar fi acționat concertat în favoarea proprietarilor hotelului „Național”, Ilan Șor și Vladimir Andronachi. „Procuratura Chișinău și CNA au fost sesizate, dar nu au întreprins nimic pentru a opri aceste ilegalități”, a relevat Sergiu Tofilat.

„Considerăm că acesta prezintă pericol pentru securitatea națională, riscăm să pierdem patrimoniul de stat. Poate mai sunt încă și alte episoade, despre care noi încă nu cunoaștem, asta prezintă pericol pentru securitatea națională. De aceea, o să ne adresăm la Consiliul Suprem de Securitate, să examineze și ei situația aceasta, de ce instituțiile de stat nu-și fac atribuția și deja când se va forma Parlamentul, vom cere crearea unei comisii speciale de anchetă pe subiectul ăsta. După estimările noastre, prejudiciul probabil care poate fi adus statului numai pe acest segment poate să fie în jur de 15 milioane de euro”, a precizat Sergiu Tofilat.  

Roman Guneavîi, un alt membru al grupului care a investigat acțiunile în privința hotelului  „Național”, antreprenor, consultant în dezvoltarea afacerilor, a subliniat că membrii comisiei nu doresc să învinuiască pe nimeni, pentru că acest lucru trebuie să îl facă instituțiile competente. Roman Guneavîi a prezentat cronologia evenimentelor în privința hotelului „Național”, acțiunile întreprinse de beneficiarii „Alfa-Engineering”, de administrația „Moldova-Tur”, dar și de unele instituții de stat în privința acestui caz.

Primăria municipiului Chișinău a respins acuzațiile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău