Sergiu Tofilat, despre riscul de sistare a livrării de gaze naturale: „Kremlinul nu este gata să renunțe la regiunea transnistreană”

  • 28 Martie 2022 17:41
Sergiu Tofilat, despre riscul de sistare a livrării de gaze naturale: „Kremlinul nu este gata să renunțe la regiunea transnistreană”

Republica Moldova nu va rămână fără gaze naturale rusești, începând cu 1 mai, consideră expertul în energetică, Sergiu Tofilat. Potrivit acestuia, deși „Gazprom” va avea pârghii juridice să rezilieze contractul cu Rep. Moldova, după cum prevede o anexă secretă la înțelegerea dintre părți, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece ar lovi în regiunea transnistreană.

În opinia lui Sergiu Tofilat, economia regiunii secesioniste depinde în mare măsură de „prețurile subsidiare” pentru gazele rusești pe care le oferă Moscova, în condițiile în care circa jumătate din bugetul acesteia se formează de pe urma revânzării gazelor, sub formă de metale și energie electrică.

„Eu nu prea cred că acum Kremlinul este gata să renunțe la regiunea transnistreană. Dar fără contract cu „Moldovagaz”, Kremlinul nu are cum să livreze gaze în stânga Nistrului. Numai dacă nu care cumva autoritatea noastră de reglementare nu va decide să elibereze licență „Tiraspoltransgaz” cu încălcarea legislației”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău