Sergiu Tofilat: „După ce Naftogaz va opri tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, regiunea separatistă transnistreană va trebui să achite prețul de piață și la gaz și la energie electrică”

  • 30 Octombrie 2023 15:11
Sergiu Tofilat: „După ce Naftogaz va opri tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, regiunea separatistă transnistreană va trebui să achite prețul de piață și la gaz și la energie electrică”

Întreruperea anul viitor, la expirarea contractului cu Gazprom, a tranzitului de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei, care ajunge și în regiunea separatistă transnistreană, va afecta Rep. Moldova. Autoritățile de la Chișinău trebuie să ia în calcul crearea unui Fond pentru Reintegrarea regiunii transnistrene, pentru a putea veni în sprijinul populației din stânga Nistrului, atunci când Rusia nu va mai putea finanța această regiune cu gaz gratuit, au declarat pentru Radio Chișinău  experți în energetică.

Întreruperea contractului de tranzit al gazelor rusești spre Europa prin Ucraina, va afecta nu doar regiunea transnistreană care se alimentează cu resurse din Rusia dar și malul drept al Nistrului, consideră jurnalistul economic Ion Preașcă. El susține că fără gazul rusesc și banii din energia electrică produsă în baza acestuia, regimul de la Tiraspol va falimenta.

”Efectul nu este doar pentru regiunea transnistreană ci pentru întreaga țară. Spunem că doar regiunea transnistreană primește gaz dar noi primim datorită acestui gaz, energie de la Centrala de la Cuciurgan. Renunțarea la tranzitul de gaze prin Ucraina va afecta direct și securitatea energetică a Rep. Moldova, în afară de faptul că regiunea transnistreană va rămâne fără gaz. Deci dacă nu vor fi livrate prin conducta tradițională gaze, nu va activa la capacitate maximă, Centrala de la Cuciurgan, respectiv Chișinăul va trebui să găsească o sursă alternativă de energie, pentru circa 80% din necesar”, a spus Ion Preașcă.

Cel mai probabil Moscova va găsi alte căi de a transporta gaz spre regiunea separatistă pentru că este o formă de finanțare și subvenționare a regimului de la Tiraspol, mai crede Ion Preașcă.

După decembrie 2024 Gazprom nu va mai putea arenda gazoductele ucrainene pentru a livra gaze și spre Ungaria, Slovacia și Austria. Regiunea transnistreană însă va fi cea mai afectată, este de părere și analistul în energetică Sergiu Tofialt, membru în Consiliul de Observatori a Moldovagaz. Acest lucru va genera punerea în discuție la nivel internațional a chestiunii reintegrării regiunii transnistrene, spune expertul.

”După decembrie 2024 furnizorii din țările respective, din Slovacia, Austria, Ungaria pot merge în Ucraina să arendeze gazoductele.  Regiunea transnistreană  nu are titular de licență recunoscut oficial internațional. Ei nu pot să închirize aceste capacități în Ucraina. Cert este că regiunea separatistă va trebui să achite prețul de piață și la gaz și la energie electrică. Poate guvernul Rep. Moldova să ajute malul stâng? Noi abia de reușim să oferim compensații pentru cetățenii de pe malul drept. Probabil trebuie de discutat acest lucru la nivel internațional să creăm un Fond pentru Reintegrare și să elaborăm un plan, pentru că acolo sunt o sumedenie de probleme la care trebuie găsite soluții”, a declarat Sergiu Tofilat.

Sergiu Tofiat exclude posibilitatea ca Gazprom să poată ca soluție alternativă să livreze gaz către regiunea transnistreană prin gazoductul Turkish Stream,  ce traversează Marea Neagră.

”Ne uităm atent pe hartă, conductele gazoductului Turkish Stream, da ele ajung în Bulgaria, după care în România, dar până a intra în Republica Moldova ele oricum trec prin Ucraina, pe la Orlovka, oricum este nevoie de a închiria gazoductele ucrainene, ceea ce Tiraspoltrangaz nu poate să o facă”, a spus Sergiu Tofilat.

Amintim că Naftogaz, compania națională de transport gaze din Ucraina, a anunțat că nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor rusești spre Europa pe teritoriul său, care va expira în 2024.

Expirarea contractului de tranzit a gazului rusesc teritoriul ucrainean a fost luată în calcul în cazul reînnoirii săptămâna trecută, până la finele anului viitor, a acordului între Chișinău și Centrala de la Cuciurgan, a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, Ministrul Energiei Victor Parlicov. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău