Sergiu Sagaidac numește 20 de persoane implicate în furtul miliardului

  • 05 Iulie 2016 09:11
Sergiu Sagaidac numește 20 de persoane implicate în furtul miliardului

Fostul șef al Secției prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul „Băncii Sociale”, Sergiu Sagaidac, a întocmit o listă din 20 de persoane care în opinia sa ar trebui audiate de către Procuratura Anticorupție pentru furtul miliardului. Lista a fost făcută publică în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune …

Fostul șef al Secției prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul „Băncii Sociale”, Sergiu Sagaidac, a întocmit o listă din 20 de persoane care în opinia sa ar trebui audiate de către Procuratura Anticorupție pentru furtul miliardului. Lista a fost făcută publică în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune  „TV 7”, transmite IPN.

Din lista lui Sagaidac fac parte foști angajați de la „Banca Socială” și „Banca de Economii”, foști și actuali angajați ai BNM, dar și președinții altor bănci comerciale. În lista respectivă se regăsește Dorin Drăgăuțănu, fost guvernator al BNM, Emma Tăbîrță, fost viceguvernator al BNM, fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, care ulterior a deținut funcția de consilier pentru probleme juridice la „Banca Socială”, fostul guvernator al BNM, Leonid Talmaci, acum președintele „Moldincombank”, generalul în rezervă Constantin Lozovanu, fost șef al secției juridice de la „Banca Socială” , Serghei Cibotari, președintele „Moldova Agroindbank”, avocatul lui Ilan Shor, Denis Ulanov, Ruslan Gradi, șef direcția supraveghere a BNM, Matei Dohotaru, ex-administrator special la „Banca Socială”, Ion Ropot, ex-administrator special la BEM  etc.”Ofer aceste nume procurorilor Anticorupție, vreau să ajut ancheta. Menționez că nu toți ar putea fi învinuiți, însă cel puțin trebuie interogați în calitate de martori. Ei cunosc foarte multe. Organele de drept să decidă”, a spus Sagaidac.

Potrivit lui Sergiu Sagaidac, principalul beneficiar al furtului din sistemul bancar este vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, succedat de Ilan Șor, Vlad Filat și Veaceslav Platon. „Principalul beneficiar este cel care controlează BNM, toți îl cunoașteți”. Cât privește persoana despre care Gofman a spus că este gestionarul furtului, Sagaidac a spus că este vorba despre Serghei Iaralov, om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc. „De fapt, Iaralov este autorul ideii”, a spus fostul angajat de la „Banca Socială”.

Sergiu Sagaidac susține că BNM a cunoscut despre cele ce se întâmplă în sistemul bancar, inclusiv la „Banca Socială”, însă nu a intervenit, deși a avut pârghii suficiente s-o facă. „Ne amuzam cu colegii pe seama BNM”.

Sergiu Sagaidac a făcut declarațiile prin skype, de la Londra, unde s-a refugiat cu o lună în urmă după ce s-a atentat de cinci ori la viața lui. „Am vrut să fac o conferință de presă înainte de plecare, dar nu mai ajungeam la Aeroport. Acum este periculos să revin în Republica Moldova. Dar sunt gata să fac declarații pentru anchetă. Cunosc mai multe persoane care doresc acest lucru”, a declarat Sagaidac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău