Sergiu Litvinenco: Plahotniuc încearcă să convingă pe cineva că este politician persecutat

  • 04 Noiembrie 2022 08:29
Sergiu Litvinenco: Plahotniuc încearcă să convingă pe cineva că este politician persecutat

Legea care prevede condamnarea persoanei în lipsa acesteia și posibilitatea de a-i confisca averea a schimbat abordarea penalilor fugari. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia dosarul ex-deputatului PDM, Vladimir Andronachi, urmează să fie trimis în judecată. Sergiu Litivenco și-a exprimat speranța că judecătorii vor veni cu o sentință în timp util fără a admite tărăgănarea proceselor, notează IPN.

Fostul deputat al Partidului Democrat, Vladimir Andronachi, a fost reținut acum două zile la punctul de trecere a frontierei Criva- Mamaliga, după ce a fost declarat persona non-grata în Ucraina și expulzat de pe teritoriul statului vecin. Ministrul Justiției spune că numele ex-deputatului figurează în mai multe dosare penale, ce urmează a fi trimise în judecată.

„În cazul lui Andronachi dosarul pe frauda bancară este aproape finalizat. Pe acest dosar el urmează a fi deferit justiției. Andronachi mai are și alte dosare în care are diferite calități, inclusiv Metalferos. Acum procuratura trebuie să acționeze, să trimită în instanță aceste dosare, iar justiția trebuie să examineze dosarele în termen rezonabil, cu respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul spune că legea care prevede posibilitatea de a instrumenta cauze penale în lipsa persoanei vizate, vine să-i sancționeze inclusiv pe cei care se eschivează de la actul justiției, fugind în alte state.

„A fost adoptată legea privind condamnarea în lipsă și în momentul în care urmărirea penală este finalizată, procuratura are la îndemână acest instrument. Se merge la judecătorul de instrucție, se constată finalizarea urmăririi penale și persoana poate fi trimisă în judecată. Procesul în lipsă ar merge mai repede decât dacă persoana ar fi prezentă, pentru că avocații hoților găsesc diferite tertipuri de a tărăgăna procesele. Dacă se aplică această lege, persoana este condamnată în lipsă și devine posibilă confiscarea averii. Această lege a schimbat modul în care fugarii văd lucrurile”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

În același timp, ministrul Justiției se arată convins că anunțul fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, privind revenirea în politica din Republica Moldova nu va avea nicio finalitate. Prin astfel de declarații oligarhul fugar ar încerca să obțină azil politic, spune Sergiu Litivinenco.

„Declarația pe care a făcut-o Plahontiuc în presă nu este altceva decât o încercare de a deveni un disident politic cu ghilimele de rigoare. Cred că el încearcă să convingă pe cineva în țările gazdă că este politician, astfel invocând această ipotetică persecutare politică. Această declarație a lui Plahotniuc s-a făcut imediat ce SUA l-au inclus în lista sancțiunilor”, a punctat ministrul Justiției.

La o zi după anunțul ambasadorului SUA în Republica Moldova privind includerea lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor în lista sancțiunilor americane, fostul lider PDM a anunțat că revine în politică întrucât își dorește să-și finalizeze proiectele demarate pe perioada guvernării PDM și să salveze țara de criză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău