Sergiu Litvinenco despre moțiunea opoziției: lupta cu corupția va continua

  • 15 Octombrie 2021 08:17
Sergiu Litvinenco despre moțiunea opoziției: lupta cu corupția va continua

Un drept constituțional al opoziției. Astfel califică ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, moțiunea simplă depusă împotriva sa de deputații blocului PCRM-PSRM. Litvinenco spune că se va prezenta în plenul Parlamentului pentru a răspunde la toate întrebările deputaților, iar criticile opoziției nu vor împiedica guvernarea să continue lupta cu corupția pentru a eradica acest flagel, notează IPN.

În textul moțiunii simple depuse joi, 14 septambrie, de deputații BCS, ministrul justiției este acuzat de subordonarea politică a justiției și de încercarea de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. Mai mult, opoziția îl acuză de Litvinenco de regizarea dosarului „Stoianoglo”, prin poziția avută în timpul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor din ziua reținerii procurorului general suspendat.

„Voi merge în Parlament și voi răspunde punctual tuturor lucrurilor care mi se impută. Cert este că lupta cu corupția este o necesitate și noi vom merge înainte indiferent câte piedici ne vor fi puse de politicieni. Sunt multe persoane care își doresc ca starea de lucruri din perioada mandatului Stoianoglo să continue, să asistăm în continuare la o ineficiență totală a Procuraturii. Ministrul Justiției este membru CSP, Stoianoglo a venit peste membrii CSP într-o ședință de deliberare, absolut neregulamentar, iar când a amenințat membrii CSP, am avut un punct de vedere”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Comentatorii politici anticipează un eșec al moțiunii simple în Parlament și spun că opoziția ar fi în pană de idei.

„Aritmetica din Parlament este în defavoarea opoziției. În plus, toată societatea este în așteptarea unor rezultate în lupta cu corupția și reforma justiției și oamenii au dat mandat majorității parlamentare ca să-și realizeze promisiunile. Eu m-am așteptat ca opoziția va lovi în ministrul justiției pe motiv că lucrurile nu merg suficient de repede, că reforma nu se produce mai repede. Opoziția are probleme de imagine, și când se va dezbate moțiunea, este evident că ea nu va trece. Ulterior, potrivit regulamentului Parlamentului, o perioadă împotriva ministrului Litvinenco nu poți să formulezi moțiuni simple, deci el poate să stea liniștit”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Potrivit legii, moțiunea simplă este dezbătută în plenul Parlamentului în 14 zile de la data depunerii și poate trece testul Legislativului cu voturile a cel puțin 51 de deputați. PAS deține 63 de mandate din totalul de 101.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău