Sergiu Litvinenco: „Medierea este un instrument important în asigurarea respectării drepturilor cetățenilor, dacă este valorificată corespunzător”

  • 30 Iunie 2022 12:39
Sergiu Litvinenco: „Medierea este un instrument important în asigurarea respectării drepturilor cetățenilor, dacă este valorificată corespunzător”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat astăzi la deschiderea Forumului național în domeniul medierii din Republica Moldova, un eveniment foarte important pentru dezvoltarea și consolidarea instituției medierii. Timp de două zile, mediatori din toate regiunile țării, profesioniști din sectorul justiției și experți străini vor face schimb de experiență și bune practici în domeniu.

„Medierea este un instrument important în asigurarea respectării drepturilor cetățenilor, dacă este valorificată corespunzător. Totodată, medierea poate oferi mai multe beneficii, cum ar fi celeritatea și flexibilitatea procesului, confidențialitatea informațiilor și, mai ales, discreția și decizia părților privind modalitatea de a soluționa conflictul. La fel, medierea extrajudiciară are un rol foarte important și atunci când vorbim de numărul mare de litigii care inundă instanțele judecătorești. Și anume, are potențialul de a descărca instanțele de volumul mare de dosare”, a spus Sergiu Litvinenco.

În context, ministrul Justiției a menționat că dezvoltarea și consolidarea instituției medierii constituie unul dintre obiectivele prevăzute în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, care setează un șir de acțiuni prioritare pentru asigurarea eficienței și accesibilității medierii.

Sergiu Litvinenco a mulțumit mediatorilor care se implică, sunt activi și contribuie la edificarea profesiei și a exprimat recunoștință organizatorilor și partenerilor de dezvoltare, pentru eforturile continue de promovare a instituției medierii în țara noastră.

În cadrul Forumului vor fi abordate subiecte ce țin de tendințele regionale și internaționale în domeniul medierii, medierea on-line în condițiile pandemiei Covid-19, organizarea eficientă și promovarea activității mediatorului, provocările apărute în procesul de executare a tranzacției de mediere, dar și propunerile de modernizarea a legislației în domeniul medierii. Evenimentul este organizat de Consiliul de mediere, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Organizației Internaționale pentru Dezvoltarea Dreptului (IDLO) și Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău