Sergiu Cioclea declară că un miliard de lei din banii furați din cele trei bănci falimentare ar fi fost recuperați

  • 03 August 2017 12:17
0%

Un miliard de lei din banii furați de la cele trei bănci falimentare ar fi fost recuperați. Cel puțin așa a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă privind situația din sectorul bancar moldovenesc, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. Totodată, potrivit acestuia, procedura de recuperare a banilor care au ajuns în zone off-shore încă nu a început și ar putea dura până la doi ani.

Banii sustrași din cele trei bănci falimentare ar fi fost recuperați prin confiscarea gajurilor și recuperarea unor active, a declarat Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. Guvernatorul BNM a precizat că o parte dintre bunurile puse în gaj au fost supraevaluate și nu ar acoperi creditele acordate de cele trei bănci.

Referitor la recuperarea banilor care au ajuns în zone off-shore, Sergiu Cioclea a menționat că aceasta este cea mai complicată procedură și că există un grup de lucru comun al Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție și Agenției de recuperare a bunurilor infracționale care lucrează în acest sens. Compania Kroll a elaborat o strategie bazată pe proceduri civile de recuperare pe care le-a propus-o autorităților moldovenești, iar recuperarea ar putea dura de la 18 la 24 de luni, a mai spus Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a mai anunțat că băncile din Republica Moldova vor fi supuse unui control referitor la creditele acordate persoanelor afiliate. El a precizat că aceasta este o condiție stipulată în cadrul Acordului cu Fondul Monetar Internațional. 

„Criza bancară în țara noastră a fost provocată de un portofoliu de credite neperformante acordate părților afiliate, cu scopuri vădite de fraude. Noi nu credem că avem aici elemente de fraudă, dar vrem ca această practică să se termine, să nu fie folosite băncile în alte scopuri. Deci, toate băncile vor trece prin acest control”, a declarat Sergiu Cioclea.

Potrivit Guvernatorului BNM, cele trei bănci aflate sub supraveghere specială, Moldova Agoindbank, Moldindconbank și Victoriabank deja au finalizat negocierile cu firma de consultanță și audit, PricewaterhouseCoopers, care va prezenta la sfârșitul lunii august un raport referitor la creditele acordate persoanelor afiliate. Sergiu Cioclea a mai precizat că la două dintre cele trei bănci aflate sub supraveghere specială au fost depistate mai multe încălcări și au fost sancționați managerii, iar referitor la Victoriabank o decizie urmează să fie luată pe parcursul acestei luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chişinău
29 °C
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:3,1 m/s
Joi
25 °C
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
22 °C
Lun
24 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău