Sergiu Cioclea a spus care este un element cheie al implementării Programului FMI de către Guvern

  • 27 Noiembrie 2018 13:26
Sergiu Cioclea a spus care este un element cheie al implementării Programului FMI de către Guvern

Vânzarea celei de-a treia bănci sistemice, Moldindconbank (MICB), este un element cheie în implementarea de către Guvernul Republicii Moldova a Programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Sergiu Cioclea, care pe 20 noiembrie a înaintat Parlamentului cererea de demisie și pleacă de la bancă pe 30 noiembrie.

Într-un interviu pentru agenția de presă Reuters, citat de agenția INFOTAG, el a spus că "mai mulți investitori și-au manifestat interesul pentru pachetul majoritar de acțiuni MICB".

"În celelalte două bănci de sistem, Victoriabank și Moldova Agroindbank, au fost deja atrași investitorii strategici Banca Transilvania (România) și un consorțiu de investitori internaționali, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (consorțiul deține 41,09% - "I.")", a menționat Cioclea. 

El a remarcat că, în prezent, mai mult de 70% din sectorul bancar este administrat de acționari transparenți, în timp ce, înainte de criza legată de furtul miliardului din trei bănci, această cifră era de 25%, iar băncile sistemice cu o cotă de piață de 65% era controlată de acționari din afara țării.

Solicitat de reporter să numească motivul plecării sale, Cioclea a spus: "Aceasta este o decizie personală. Nimeni nu a făcut presiune asupra mea".

El consideră că, acceptând propunerea de a conduce BNM în momentul crizei profunde din sectorul bancar, el a reușit să realizeze o mare parte din ceea ce dorea să facă.

"Am reușit să fac asta datorită cooperării cu Parlamentul și Guvernul, care au sprijinit reformele radicale în sectorul bancar", a spus bancherul.

El este convins că locul său va fi preluat de un succesor demn, care va continua să implementeze cerințele Basel-3, precum și alte reforme inițiate. Întrebat cu ce se va ocupa și dacă are oferte de muncă, Cioclea a răspuns că nu s-a gândit încă la acest lucru, menționând că probabil își va continua cariera în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău