Serghei Glebov, profesor din Odessa: ”Întrebarea este: va mai exista Ucraina”?

  • 23 Mai 2014 14:58
Serghei Glebov, profesor din Odessa: ”Întrebarea este: va mai exista Ucraina”?

Situația țărilor din regiune, în contextul conflictului ucrainean, a fost discutată astăzi la Chișinău, în cadrul Conferinței Internaționale ”Good Governance”.

Experții au vorbit despre problemele pe care le întâmpină în prezent cetățenii din Crimeea, după anexarea regiunii la Federația Rusă, dar și despre influența acestui conflict asupra parcursului european al Republicii Moldova. 

Problema cetățeniei este, în prezent, cea mai stringentă pentru locuitorii regiunii Crimeea, a subliniat directorul organizației IDC din Simferopol, Oleg Smirnov. Ei sunt în situația să aleagă între cetățenia rusă și cea ucraineană, iar cei care hotărăsc să opună rezistență, riscă să fie expulzați. Totodată, sistemul bancar și cel judecătoresc sunt în colaps, iar proprietatea privată și mediul de afaceri sunt puse în pericol. Întâmpină dificultăți și profesorii de limbă ucraineană și cei de istorie, iar persoanele care vorbesc ucraineana pe stradă, riscă să fie agresați, a menționat Oleg Smirnov.

Vin vremuri grele pentru Crimeea – înapoi în realitățile de tip sovietic din cadrul Federației Ruse. Fără dezvoltarea mediului de afaceri, fără conexiuni internaționale, fără elită intelectuală. Vreau să le transmit celorlalte regiuni ale Ucrainei și altor țări: bucurați-vă de libertate, atât timp cât o mai aveți.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina părea neverosimil câteva luni în urmă, a remarcat Serghei Glebov, profesor la Universitatea Mechnikov din Odessa. Acum, Ucraina este o țară slabă și nu va supraviețui fără sprijinul eficient al partenerilor occidentali, potrivit expertului.

Va deveni Ucraina membră a Uniunii Europene? Aceasta nu mai este o întrebare importată acum. Întrebarea este: va mai exista Ucraina? Relativ fericită, relativ europeană, relativ democratică – așa era Ucraina înainte de decembrie 2013. Și aveam un vis. Disperată, însângerată și în stare de război – aceasta este Ucraina de astăzi, a declarat Serghei Glebov.

Unul dintre pericolele care ar putea apărea în calea integrării europene a Republicii Moldova își are sursa din conflictul ucrainean, care se poate răsfrânge și asupra conflictului înghețat din regiunea transnistreană, a opinat Primarul Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

”Avem conflicte înghețate în toate fostele țări sovietice. Dacă Uniunea Europeană este un proiect al păcii, nu putem spune același lucru despre țările din afara ei. Iar pericolul e aproape, pentru că noi avem Transnistria, știm ce se întâmplă în Ucraina, în Georgia  este Abhazia și Osetia, Azerbaidjanul  și Armenia au regiunea Karabahul de Munte”, a  declarat Dorin Chirtoacă. 

Conferința Internațională ”Good Governance” a fost organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău, al Primăriei orașului Viena și al Ministerului Afacerilor Externe al Austriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău